Нинова за твърденията на Борисов, че се задава "Костинброд 2": Търси си оправдание

Нинова за твърденията на Борисов, че се задава
Източник: БГНЕС

Доверих се на Елена Йончева, защото вече работехме в екип в парламента. Определихме проблемите, които стоят на дневен ред, а именно корупцията. Вече я познавах като смел човек, който няма да се огъне и е компетентен по тези въпроси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

"Липсва ми журналистическата професия. Знаех срещу какво се изправям, но не очаквах ударите на мафията да са толкова жестоки. За разкриването на мафията разчитаме на прокуратурата". Това каза водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Те коментираха опасенията на министър-председателя, че се готви нова афера тип "Костинброд" преди евроизборите. "Г-н Борисвов управлява чрез всяване на страх. По този начин си търси оправдание за предстоящата загуба на евроизборите", заяви Нинова.

Според Йончева фигурата на г-жа Кьовеши, която беше ръководител на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, плаши ГЕРБ. Факт е, че при гласуването на кандидатурата ѝ, представителят на правителството е гласувал "против".

"Не чета учебници на КГБ", каза с усмивка Нинова във връзка с обяснения на Борисов какво му готви БСП.

По отношение на обвиненията за къщата в Барселона и връзките на Борисов с негови близки хора, Йончева каза, че въпросната къща наистина не се води на името на премиера, но настоя да се разследват парите, постъпили по сметка на Борислава Йончева. "Сумата е била над един милион лева. Пътят на парите води до братовчед на Борисов и фирма "Ипон". Те водят до Иван Саздов, управител на тенис корт "Банкя" и братовчеда на Борисов - Радослав Иванов, който наследява целия бизнес на Борисов и фирмата "Ипон". Ние сме внесли сигнал в прокуратурата и днес ще предоставим документи за твърденията си". В тази връзка Йончева попита дали Радослав не е скритото лице за правене на бизнес на Борисов в София.

"Свекърът ми е собственик на една къща за гости. Не съм била в конфликт на интереси, защото не съм го познавала, когато тя е строена. През 2015 година е имало проверка, но не са установени нарушения", уточни Йончева.

Според Нинова това е моделът, който БСП иска да промени. "Той не се решава само с оставки. Според нас трябва да има нов закон за КПКОНПИ, нов орган, европейска прокуратура в Кьовеши начело и двама европейски прокурори в България, настояваме за контрол в българската прокуратура. У хората има усещане, че няма справедливост".

Нинова добави, че вярва, че Елена Йончева ще бъде оправдана по всички обвинения за пране на пари и връзки с фалиралата КТБ.

Лидерът на БСП потвърди, че е срещу Истанбулската конвенция и против санкциите срещу Русия. 

В отговор на въпрос ще се върне ли БСП в Народното събрание, Нинова отговори, че това зависи от Националния съвет на партията и тя не взима еднолични решения.

По думите ѝ предсрочни избори предстоят, тъй като 9 оставки за 2 години означава, че целият кабинет е прояден от корупция. 

На въпрос за имотното им състояние Елена Йончева заяви, че живее под наем, а Корнелия Нинова информира, че има два апартамента. 

В края на интервюто Йончева призова да се разследва извършена заменка на имот през 2016 г., когато Борисов е заменил свой имот в полза на своя братовчед Радослав Иванов и като резултат с днешна дата има построена нова сграда.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.