Никога не публикувайте самолетния си билет в социалните мрежи


Никога не публикувайте самолетния си билет в социалните мрежи
Снимка: iStock/Guliver

4381

Много хора искат да се похвалят с предстоящо пътуване и публикуват снимки на самолетните си билети във Facebook, Instagram и т.н. Това обаче крие голям риск. Експертът по безопасност на пътуванията Стив Ху обяснява какъв пред Bright Side. 

Бордната карта съдържа повече информация, отколкото си мислите, включително поверителни данни и възможността за промяна или отмяна на резервацията. 

"Реших да разследвам точно колко информация може да стане достъпна от една подобна снимка. Взех за пример кадър на пътник, който лети с Delta Airlines. Компанията публикува купища информация, включваща номер на електронния билет, референтен номер на резервацията, номер на редовен клиент и дори колко чанти сте чекирали.

Исках да проверя колко е уязвима системата и отидох на сайта на компанията – в графа „Управление на резервацията“ всичко, което беше необходимо е да се въведе име на пътника и номер на електронния билет или резервацията. Можех да видя всичко необходимо на бордовата карта, така че лесно успях да вляза и да видя цялата информация на пътника.

От тази информация можех да видя целия му маршрут, както и точно кога пътува – детайлите включваха номер на мястото, подробности за редовен клиент и номера на билетите", описва експертът.

Той успял да открие и пълна разбивка на заплатената сума, включваща датата на покупка и последните четири цифри на кредитната карта.

Хората със злонамерен умисъл могат да използват тази информация, за да анулират или променят полетите ви, да сменят мястото или да причинят други проблеми.

А това дори не е най-лошото. Дори да скриете някои елементи, баркодът съдържа на практика цялата информация от бордната карта, съхранявана в специален формат, който лесно може да бъде разчетен.

Има десетки онлайн четци, които предоставят информация на базата на снимка, която качвате. В този случай успях да получа цялата информация, без изобщо да виждам останалата част от бордната карта. Не само че подробностите от резервацията ви могат да бъдат използвани с цел кражба, но може да претърпите и големи финансови загуби, ако някой получи контрол например върху сметката ви на редовен клиент.

Затова следващият път, когато ви се прииска да постнете снимка на билетите си, по-добре я заменете с някоя по-безопасна. 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички