Незаконно нарязаният тютюн лишава държавата от 300 млн. лева годишно


Незаконно нарязаният тютюн лишава държавата от 300 млн. лева годишно
Снимка: БГНЕС

3376

Държавната хазна губи по 300 млн. лева всяка година от незаконно нарязан тютюн. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ - 2010) по време на съвместното заседание на комисиите по бюджет и финанси и земеделие.

По думите му 2 хил. тона тютюн се нарязват годишно от незаконни прекупвачи. Частни лица изкупуват продукцията и след това я препродават, като сайтовете за обяви бълват от подобни оферти, съобщава "Монитор".

Според Филев статистиката се базира на данни от Агенция "Митници", като се правят справки на база разсадени площи, производство, изкупени и реализирани продажби.

Филев заяви още, че през миналата година в регистъра на тютюнопроизводителите са вписани 6107 производители, а производството възлиза на 16 хил. тона. Той направи и прогноза, че през 2017 г. в България ще бъдат произведени приблизително 16 - 17 хил. тона.

Асоциацията на тютюнопроизводителите и търговците с тютюневи изделия се протипоставиха и срещу внесения през февруари от партия АБВ законопроект за забрана на рекламата на цигари и тютюневи изделия. Инициативата за подобна забрана е на организацията "България без дим". Те са правили опити при всички парламентарни групи, но за пробили само при АБВ, която не е част от настоящото правителство, стана ясно по време на дебата. От бранша обясниха, че кампанията за вкарване на законопроекта продължава като се раздават брошури и всякакви рекламни материали, т.е. прави се нов опит да бъде внесен този законопроект, алармираха тютюнопроизводителите.

Председателят на тютюнопроизводителите заяви, че в асоциацията са силно притеснени от факта, че на няколко пъти се правят опити за неразумни регулации по отношение на тютюна. Филев заяви, че 2 млрд. лева са платените акцизи и налози от бранша и те представляват приблизително 43% от всички налози влезли в бюджета, които се плащат от продажбата на алкохолни напитки и горива.

От своя страна Иван Делчев, председател на Българската асоциация на търговците с тютюневи изделия (БАТТИ) каза, че в около 100 хил. души са заети в този сектор, а на територията на цялата страна работят 18 хил. обекта, които предлагат подобни стоки. Той добави, че в последните две години - 2016 г. и 2017 г. нивото на контрабандата се намира на най-ниско ниво за последните 10 години.

"Нивата на приходи от акцизи са високи, което означава, че секторът работи добре. В проектозакона има рестрикции, които със сигурност биха наредили на търговията в сектора", бе категоричен Делчев. Той добави, че всякакво екстремни регулации стимулират незаконната търговия и сивия сектор.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички