Неприятните моменти в живота, които ще ви направят по-успешни


Неприятните моменти в живота, които ще ви направят по-успешни
Снимка: Thinkstock/Guliver

5008

В едно наистина красиво писмо до дъщеря си социологът Уилям Едуард Бурхарт Дю Бойс ѝ обяснява предимствата на неприятните ситуации в живота. Йоланда (така се казва дъщеря му) била изпратена в ново училище на половин свят разстояние от мястото, на което е израснала и всички хора, които познавала. Дю Бойс бил наясно, че няма да са една и две ситуациите, в които тя ще се чувства като „риба на сухо“. Вместо да я утешва, той я помолил смело да се хвърли в непознатото и да се наслаждава на неудобните моменти в живота си, защото те са част от пътя към успеха. Вижте какви са съветите на грижовния баща, публикувани от HubSpot, защото те могат да са полезни и на вас не само в личен, но и в професионален план.

1. Научи се да приемаш комплименти. Вместо да извръщаш глава или да забиваш поглед в земята, когато някой похвали работата ти, просто се усмихни и благодари. Важно е да осъзнаеш, че когато някой ти прави комплимент, това е свързано с начина, по който действията ти са повлияли върху него. Дори не е нужно да се съгласяваш с неговото мнение, просто го приемаш.

2. Преодолей сценичната треска, породена от говоренето пред хора. Това състояние си има име – Глософобия – страх от говорене пред публика. Всеки от нас е изпитвал това чувство поне веднъж през живота си, усещането, че ако сгрешиш или кажеш нещо не на място, всички веднага ще го разберат и объркването ти ще бъде умножено по хиляда. Умението за изнасяне на речи се придобива с практика. Ако искаш един ден да бъде вдъхновяващ оратор, трябва да прегърнеш страха от вперените в теб очи, да се изправиш пред хората и да им кажеш всичко, което имаш да им казваш.

3. Приеми факта, че трябва да работиш с купища математически данни. Ако математиката не е твоята сила, работата с данни може да е доста стресираща,но умението да се справяш с цифрите е ключово за постигане на успехи във почти всяка една сфера от живота.

4. Свикни с мисълта, че трябва да ставаш рано. Съвременният живот може да е наистина изтощаващ. Времето никога не стига. Важно е да осъзнаеш, че ставането рано може да бъде изключително полезно, макар и малко неприятно понякога. Енергията, фокусът и умствените способности са най-засилени в ранните часове на деня. Възползвай се от времето преди закуска, колкото и малко да е то, преди да се впуснеш в хаоса на деня.

5. Научи се да приемаш критика. Никак не е лесно да слушаш как някой критикува действията ти. Въпреки това, критиката може да бъде много ценна за теб и трябва да извлечеш поука от това, което ти казват. Обратната връзка на околните посочва грешки, които могат да бъдат избегнати в бъдеще.

6. Трябва и да даваш негативна обратна връзка на другите. Единственото по-лошо от това да те критикуват е ти да трябва да даваш негативна обратна връзка на някого. Независимо дали си в ролята на мениджър или приятел, критиката е съществена част от комуникацията и ти дава реална възможност да помогнеш на някого да се поучи от собствените си грешки.

7. Открий твоят начин да се справяш с конфликти. Всеки знае, че по-лошо от това да си в конфликт с някого е само примиряването с неудовлетворителен компромис. Има два начина да бъдат провалени преговорите по време на спор - или едната страна да се предаде прекалено лесно, или и двете да са твърде неотстъпчиви, за да стигнат до решение на проблема. Най-добре е да се потърсят мотивите на опонента и така да се стигне до някакво споразумение.

8. Научи се да създаваш нови контакти. Всеки има негова формула за създаване на нови запознанства. Един от най-съществените моменти при подобен тип комуникация е умението за водене на кратки разговори (за времето, за работа и други подобни ненатоварващи теми), колкото и неловки да са те понякога.

9. Признавай грешките си. Всички сме били в ситуация, в която изведнъж осъзнаваме, че сме допуснали грешка и сме изпитвали онова неприятно чувство в стомаха, предизвикано от страха от последиците. Най-доброто решение в подобни моменти е да се направи обзор на случилото се и да се премислят негативите и позитивите (може и да има такива) на последствията. Задай си въпросите „Кого трябва да информирам за грешката?“ и „Кого ще засегнат последиците от нея?“. Ако грешката е необратима в настоящия момент, значи трябва да се направи план за бъдещи действия. Няма по-добро противодействие за допуснато объркване от план за избягване на дискомфорта, който то може да причини на вас и другите.

10. Прави повече от необходимото. От всички нприятни моменти в живота, като че ли няма по-значим от този да нямаш идея какво правиш. Разбира се, това звучи малко плашещо, но да излезеш от комфортната си зона и да се захванеш с нещо, което ти се струва твърде голям залък за твоята уста, може да те възнагради с голям успех.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички