Немска компания ще инвестира 15 млн. евро в завод край Ловеч


Немска компания ще инвестира 15 млн. евро в завод край Ловеч
Снимка: Министерство на икономиката

3013

Немска компания ще инвестира 15 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места край Ловеч. „VOSS Automotiv“ планира да стартира производство до шест месеца. Това стана ясно по време на официалното представяне на компанията в България, на което присъства министърът на икономиката Емил Караниколов.

По време на събитието Караниколов връчи на Роланд Вайс, управляващ директор на „VOSS Automotiv Bulgaria” и д-р Щефан Ото, управляващ директор на „VOSS Automotiv“ Удостоверение за предварителна административна помощ, с него на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за получаване на документи, необходими за издаване на сертификат за клас на инвеститор.

Икономическият министър изтъкна, че над 170 фирми оперират в страната, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него“, допълни той, цитиран от пресцентъра на МИ.

„За периода 2005 - юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лв.“, посочи Караниколов. По думите му автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Индустрията е стратегическа за икономиката на България с дългосрочна перспектива.

Заводът на VOSS Automotive в с. Баховица, община Ловеч, ще бъде разположен на около 15 000 кв. м. Компанията ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия в бившия завод на "Литекс моторс". Производството ще бъде фокусирано изключително върху компоненти за леки автомобили. Сред основните клиенти на концерна са Volkswagen и дъщерните му MAN и Audi, както и GM, Chrysler, Navistar и др.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички