Не сваляйте на телефона си тези 5 вида приложения


Не сваляйте на телефона си тези 5 вида приложения
Снимка: iStock/Guliver

7145

В днешно време има стотици мобилни приложения и постоянно се създават нови. Не всички обаче са полезни, а единствената цел на някои е да се възползват от личните ви данни. Затова от MakeUseOf съветват никога да не инсталирате на телефона си тези пет вида апликации.

1. Приложения за фенерче.

Няма причина тези приложения да се използват, когато телефонът ви вече има фенерче. Най-популярните от тях ви атакуват с реклами и изискват ненужни разрешения, като достъп до вашето местоположение и списък с контакти. Разработчиците ги използват, за да продават данните ви на рекламодателите.

2. Приложения за клавиатури.

Макар клавиатурите на трети страни често предлагат по-добри прогнози и функционалност, те също така представляват голяма опасност за поверителността. Приложението за клавиатурата може „да вижда“ всичко, което пишете, включително пароли, лични съобщения до близки и финансова информация.

3. Безплатни игри.

Те често имат скрити разходи и включват реклами. Повечето от тях са пълни с инвазивни разрешения. Изискват достъп до списъка ви с контакти, местоположение, камера и друга лична информация, когато ги инсталирате. Въпреки че има "легитимни" причини за това, като изпращане на покани до приятелите ви, много игри използват тези данни за нещо друго.

4. Антивирусни приложения.

Антивирусните приложения са не само ненужни, но и опасни. Антивирусните приложения за iPhone са безполезни поради вградените защити на Apple. За Android също не се нуждаете от антивирусно приложение, освен ако устройството ви не е разкодирано или редовно изтегляте приложения извън Google Play. Не е тайна обаче, че антивирусните програми събират много данни за вашия компютър и браузване.

5. Приложения на различни марки и компании.

Изглежда, че всеки ресторант, универсален магазин и друг бизнес предоставя приложение, което искат да изтеглите веднага. Въпреки че тези компании ви възнаграждават с персонализирани оферти и удобни начини за плащане, тези приложения носят и нови рискове за сигурността ви.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички