Не се предвижда ваксинация срещу Ку-треска през 2019 г.

Не се предвижда ваксинация срещу Ку-треска през 2019 г.
Източник: БГНЕС

В профилактичната програма за 2019 г. не са предвидени разходи за ваксинация срещу Ку-треска, поради ендемичното проявление и спорадичния характер на заболяването. Тези разходи следва да са за сметка на собственика. Това заяви в писмен отговор на депутатско питане министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде БГНЕС.

Ку-треска е зооноза и ендемично за страната заболяване, което се среща в определени райони на страната. Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България през 2016-2018 г. и в частност Програма за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България през 2016-2018 г., включва контрол и надзор на заболяването Ку-треска при едри и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ).

В отговора си земеделският министър уточнява, че програмата включва лабораторно изследване за наличие на антитела срещу Coxiella burnetii на кръвни проби от ендемични за заболяването райони на страната. Предвижда се още серологично изследване на преживни животни при констатиране на случаи на заболяването при хора. Проби се вземат след разпореждане от Централно управление (ЦУ) на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като в разпореждането се определя и броят на пробите.

„Ежегодно двукратно серологично изследване на всички мъжки разплодни бици отглеждани в регионалните дирекции по селекция и репродукция към Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Лабораторно изследване на кръвни проби от животни, произхождащи от стада, в които се констатира повишен процент аборти, в които етиологичното участие на Coxiella burnetii е установено посредством PCR. Броят на пробите в тези случаи се определя с разпореждане от ЦУ на БАБХ. Мерки за контрол при констатирани случаи на Ку-треска“, уточнява министър Порожанов.

В програмата са предвидени разходи за взимане и транспортиране на кръвни проби, разходи за закупуване на необходимите диагностични китове и комунални разходи.

„В Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България през следващия тригодишен период 2019-2021 г., може да бъде включена ваксинация срещу Ку-треска, и оздравителен план в засегнатите стопанства, като разходите за тези мероприятия ще са за сметка на собственика“, припомня министърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.