Не бързайте на пътя, призова "Пътна полиция"


Не бързайте на пътя, призова "Пътна полиция"
Снимка: БГНЕС

3862

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел и забравят, че цялото им семейство е в автомобила.

С безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение те подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, както и на другите участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право, предупреждават от „Пътна полиция“.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.

Да не забравяме и за възникнали нови повреди и неравности на пътя в следствие на обработването през зимата на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг.

Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации на за инциденти на пътя.

Компромисите, които правим, често са опасни за самите нас, те помрачават и празничното ни настроение. За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва: проверете спирачките, маслото, гумите и светлините, също така чистачките и дали е заредено резервоарчето с препарат. Друга препоръка е да не се бърза със смяната на зимните гуми с летни. Ако автомобилът ви е неизправен, не правете компромис, изберете друг превоз.

Преди пътуването е важно то да бъде отрано и практично планирано. Добре е да се използва светлата част на деня за придвижване, да се шофира добре отпочинали, да не се яде обилно преди път и категорично да не се употребява алкохол. Зад волана по дългия маршрут да седне най-опитният водач и да се кара с разумна и съобразена скорост, особено в населените места, където се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние.

При попадане в задръстване е важно да се запази спокойствие, да не се правят рискови изпреварвания, защото няма да се придвижите много напред, а да се спазва скоростта на колоната. При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи, препоръчват още от „Пътна полиция“.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички