Наводнението във Венеция дотук струва 1 млрд. евро


Наводнението във Венеция дотук струва 1 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

3770

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на около един милиард евро, обяви кметът на града-лагуна Луиджи Бруняро, след като площад Сан Марко във Венеция отново беше наводнен и затворен за обществено ползване.

По думите му окончателната сума на щетите върху домовете, бизнеса, магазините и богатото културно наследство на града ще бъде ясна, след като водата се отдръпне и градът изсъхне, предават италиански медии.

"Венеция отново се наблюдава от света и трябва да покаже, че може да успее и да се вдигне", каза кметът в интервю за вестниците Gazzettino и Messaggero.

Бруняро заяви, че Венеция създава програми за компенсиране на щетите, понесени от лица и предприятия. Семействата могат да очакват до 5000 евро финансова помощ, а предприятията до 20 000 евро. Фирмите и хората, понесли още по-сериозни загуби, могат да кандидатстват за помощ, покриваща до 70% от щетите.

Градът беше засегнат от приливна вълна с височина от над 1.5 метра, третото най-високо ниво, регистрирано досега, а емблематичният площад 20 см вода съобщи БГНЕС.

Тази седмица беше най-лошата от началото на Венецианския прилив от 1872 г. Морското равнище около Венеция е с 10 сантиметра по-високо, отколкото преди 50 години.

Миналата седмица италианското правителство обяви извънредно положение, като одобри помощ от 20 млн. евро, с която Венеция да поправи най-неотложните щети.

В няколко италиански града има висока степен на готовност след проливните дъждове, включително Венеция, където жителите и туристите се опасяват от нов опасен прилив.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички