Нарушенията в болниците са намалели с 5% за година

Нарушенията в болниците са намалели с 5% за година
Източник: iStock/Guliver

Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения, нелекуване на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос за контролната дейност на НЗОК, той каза, че през периода януари - септември санкциите и сумите за възстановяване от болниците са 10 068 000 лв., при 7 964 000 лв. година по-рано.

В периода са били извършени 5101 проверки на болници, като процентът на проверките, завършили с установени нарушения, е 24,3% от общо извършените проверки. Проверките с установени нарушения през 2018 г. са с близо 5% по-малко в сравнение с 2017 г.

От януари до септември т.г. са били извършени и 9973 проверки в извънболничната медицинска и дентална помощ, като в 888 от тях са били открити нарушения. Прекратени са 20 договора с изпълнители на медицинска и дентална помощ поради влязла в сила санкция за прекратяване.

Министерството на здравеопазването работи по създаване на национална многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат услугите по: спешна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лечение на деца, включително с възможности за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с възможности за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и изключително ниско тегло при раждане, комплексно (терапевтично и оперативно) обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания, услуги по продължително лечение, рехабилитация и палиативни грижи, стана още ясно от отговорите на Ананиев.

България е единствената европейска държава, която не разполага с аналогична детска болница.

Според Кирил Ананиев детската болница не трябва да бъде търговско дружество. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, така и с подкрепа от държавата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.