Направена бе първата стъпка към преминаването на болница "Лозенец" към СУ

Направена бе първата стъпка към преминаването на болница
Източник: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения. Това е първа крачка към изваждане на болница "Лозенец" от управление на Министерски съвет и трансформирането ѝ в търговско дружество, което да бъде прехвърлено към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според законопроекта болницата трябва да се преобразува в многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че между двете четения ще се внесат текстове, с които болницата ще се преобразува в университетска болница към СУ. Лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество. С решение на правителството на Софийския университет ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала.

Първоначалната идея на правителството беше болница „Лозенец“ да се преобразува в Национална многопрофилна детска болница. В последствие беше решено детското лечебно заведение да бъде изградено на базата на започнатото преди години строителство на територията на УМБАЛ „Александровска“. Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.