Наплив на български туристи в Турция заради ниските цени


Наплив на български туристи в Турция заради ниските цени
Снимка: iStock/Guliver

4063

Бум на български туристи в Турция заради ниски цени в следствие на обезценяването на лирата. Това отчетоха от туристическите агенции у нас.

Заради срива на турската лира дрехи, обувки, храни и перилни препарати струват в пъти по-евтино в Турция, отколкото в България. Междувременно финансисти предупреждават, че кризата с валутата на южната ни съседка ще се отрази и на стабилността на еврото.

Ниските цени, летните намаления и обезценяването на турската лира привличат ежедневно български туристи към търговските центрова и пазарите в Одрин и Истанбул. Това разказа за "Дарик" Джамал Лютфи - управител на туроператорска фирма.

"При нас всичко се е увеличило като туристически поток. Но специално след срива на турската лира хората започнаха да пътуват малко повече за ежедневните неща, които са им нужни, за пазар най-вече. Могат да си купят много неща от Турция, като дрехи, прах за пране и много други неща, нужни за ежедневието. Плюс екскурзиите, които са на много добри цени. Лирата като се срина, това добави допълнителен бонус за пътуващите натам", обясни той.

Сривът на турската лира ще донесе сътресения в еврозоната, коментира икономистът Йоанис Каламарис.

"Това бе очаквано, тъй като макроикономически икономиката на Турция нямаше как да оцелее. В момента ще има едно домино от проблеми във финансов аспект, които ще касаят и европейски банки - в Испания, Италия, тъй като те са финансирали доста турската икономика, и това ще бъде проблем за банковия сектор. Не само за туристическия сектор ще бъде по-евтино, това е добрата страна на нещата. Но има и друга, която евентуално ще повлияе на останалите икономики в Европа", поясни експертът.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички