Намалява делът на бедните у нас


Намалява делът на бедните у нас
Снимка: iStock/Guliver

3530

Делът на бедното население през последната година намалява, като неравенствата в икономиката леко са се свили. Подобрява се и общото благосъстояние на домакинствата, а рискът от бедност намалява. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от БНР.

Линията на бедност през последната година се запазва въпреки увеличението на доходите, обратно на икономическата логика. В същото време делът на бедното население намалява, макар и само с процент и половина, но на най-ниското ниво от 2015 г.

Хората, живеещи в риск от бедност или социално изключване, са намалели с 450 хиляди през 2018 г., като тези, които търпят материални лишения, са намалели от 30 на 21%, рекордно ниска стойност за страната ни, която, според обясненията на икономистите, се дължи на общото подобрение в благосъстоянието на домакинствата.

"Има известно подобрение в стандарта на живот, но основно означава, че неравенствата в икономиката не са толкова големи, колкото са били предходни години. Отдавам това на повишената заетост, фактът, че все повече хора работят", казва Явор Алексиев от Института по пазарна икономика, и твърди още, че малцинствата се оказват все по-често увлечени в пазара на труда.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички