Най-желаните работодатели в Германия


Най-желаните работодатели в Германия
Снимка: BMW

4836

Четири автомобилни компании се нареждат на първите места сред работодателите, които са най-предпочитани от младите специалисти в Германия през 2019 г. Кои други фирми попадат сред първите 30?, пише Deutsche Welle.

Младите германски специалисти с висше образование предпочитат да работят в автомобилната промишленост, в сферата на консултантските услуги и програмирането. Това сочат данните от актуалното допитване Young Professionals Barometer 2019, което се провежда ежегодно. Първите данни от изследването са публикувани във Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Автомобилната промишленост е лидер

За целите на проучването са били анкетирани 20 500 млади специалисти със средно 4,5 години трудов стаж на средна възраст около 30 години. Малко повече от 1/3 са придобили бакалавърска степен, около 40% – магистърска, а други 15 на сто имат завършена специалност.

От резултатите става ясно, че най-популярен работодател за младите си остава концернът BMW. Негов подгласник отново е доставчикът на автомобилни и промишлени технологии Bosch, а оттам нататък следват 3 други известни автомобилни компании – Audi, Daimler и Porsche – независимо от проблемите на бранша в момента.

Google е едва на шесто място. А иначе сред 30-те най-предпочитани работодатели са индустриалните гиганти Siemens, Airbus, BASF и Bayer, както и водещите агенции за консултантски услуги Boston Consulting Group и McKinsey, а също и Accenture, Deloitte, PricewaterhouseCoopers и Earnst & Young.

От научноизследователските организации сред най-желаните работодатели са попаднали институтите Fraunhofer и Max Planck, а от застрахователните компании – Allianz. Американската корпорация Apple заема 23-то място, Microsoft - 31-во, а IBM се е придвижила от 16-а на 14-а позиция. Сред първите 30 фаворити има една-единствена енергийна компания - E.ON се нарежда на 30-то място в тази своеобразна класация.

Средният годишен доход

Според анкетираните млади хора, техният годишен доход в момента възлиза на 62 700 евро бруто. Много доволните служители вземат средно с 9000 евро повече от онези, които са много недоволни.

Мъжете получават повече от жените – 67 000 срещу 56 000 евро. Разликата в доходите се обяснява донякъде с графика на работа: сред представителите на мъжкия пол почти всички работят на пълен работен ден, докато това се отнася само за 87% от жените.

Недоволството от работодателите расте

Авторите на изследването правят извода, че повечето участници в допитването не са доволни от своята работа. Само 28% са заявили, че всичко им е наред – с 6 процентни пункта по-малко, отколкото миналата година. Най-често източник на огорчение за младите са заплатата, стилът на ръководене и неуважителното отношение.

В сравнение с миналата година е намалял броят на хората, които са готови да препоръчат своите работодатели на други – от 30% на 26%. Най-голяма част от тях работят в медиите и рекламата.

Търсят нови възможности

От гледна точка на получените резултати не е странно, че много от младите специалисти са готови на промени – едва всеки пети е изразил твърдо намерение да остане на сегашната си работа. Още толкова са тези, които търсят активно нови възможности за работа, а 1/3 от анкетираните редовно се замислят да сменят работата си.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички