Най-трудно работа си намират хората над 50 години


Най-трудно работа си намират хората над 50 години
Снимка: iStock/Guliver

2855

Хората над 50 години и тези със средно образование най-често остават без работа. Това заяви пред шефът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. На трайно безработните се предлагат програми и обучения за преквалификация.

Безработицата във Варна е около 3%, а за областта като цяло - 4,7%, което говори за ръст на икономиката. Търсенето на хора е голямо, но това води до липса на конкуренция, коментира той пред "Дарик".

По думите на Михайлов здравословните нива на безработица са около 8%, тъй като във фирмите постъпват хора, които са положили усилия и имат желание да надграждат уменията си.

В морската столица има остър недостиг на кадри за туризма като камерирери, готвачи, мениджърски персонал. Въпреки заявките, Бюрото по труда не може да покрие нуждите на работодателите. Макар че в този сектор заплатите се повишиха и се предлага социален пакет, все още липсват достатъчно работници, коментира шефът на Службата по заетостта.

Търсене на кадри има и в търговията, услугите, производството и образованието. През миналата година са заявени над 1000 работни места за учители, основно филолози. Отчита се повишен интерес и за специалисти в сферата на корабоплаването и корабостроенето.

Най-платени във Варна са IT специалистите. На територията на цялата област се търсят над 1000.

Службите по заетостта в ЕС са свързани и всеки работодател може да подаде заявка и да каже от коя страна иска да наеме специалисти. В системата има данни за фирмите, естеството на работа и условията. Така всеки може да кандидатства по обяви за целогодишна заетост и да замине да работи в страна от ЕС, поясни Михайлов. Търсят се инженери, медицински кадри, техници и работници в областта на земеделието.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички