Най-голямата банка в Европа плаща близо 300 млн. евро заради офшорна схема


Най-голямата банка в Европа плаща близо 300 млн. евро заради офшорна схема
Снимка:

4189

Британският банков гигант HSBC се съгласи да плати близо 300 милиона евро за прекратяване на наказателно разследване в Белгия по обвинения в огромни измами и пране на пари, включващи богати търговци на диаманти, съобщава белгийската прокуратура, цитирани от AFP.

Обвиненията, свързани с швейцарско дъщерно дружество на британската банка, се отнасят за стотици милиони евро, включвайки предимно активи, притежавани от богати клиенти в Антверпен, основния център за търговия с диаманти в света.

Според прокурорите подразделението HSBC Private Bank, занимаващо се с частно банкиране, е помогнало на стотици богати клиенти да измамят белгийските данъчни власти, включително като им предоставят достъп до офшорни сметки в задгранични данъчни убежища.

Обвиненията "датират от няколко години и включват събиране и управление на активите на богати клиенти, главно от диамантената индустрия в Антверпен", се казва в съобщение на прокуратурата, цитирано от световната информационна агенция.

"Швейцарската банка също е заподозряна, че съзнателно е облагодетелствала и насърчава данъчните измами, предоставяйки на облагодетелствани клиенти достъп до офшорни сметки, особено в Панама и Вирджинските острови", разкрива държавното обвинение.

В края на 2014 г. след акции на белгийската икономическа полиция банката беше обвинена в сериозна и организирана измама, пране на пари, престъпна конспирация и незаконни действия като финансов посредник.

Освен че плаща 294.4 млн. евро наказателна глоба, банката ще плати и 400 000 евро граждански щети на Белгия.

Прокуратурата отчита, че през последните 5 години банката е предприела големи реформи, за да ограничи възможността да бъде замесена в незаконни финансови транзакции, включително спиране на услуги, свързани с офшорни сметки, и назначаване на нов персонал.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички