Най-богатите руснаци увеличават състоянието си

Най-богатите руснаци увеличават състоянието си
Източник: Getty Images/Guliver

Общото състояние на най-богатите руснаци за първите пет месеца от 2019 година се е увеличило с 22,7 млрд. долара. Това предава руската агенция EA Daily като се позовава на данните от рейтинга на Bloomberg Billionaires Index (BBI).

На първо място сред руските милиардери в списъка на BBI е съсобственикът на „Новатек“ Леонид Михелсон, чието състояние е нараснало с 3,22 млрд. долара от началото на годината – до 22,7 млрд. На второ и трето място са основният акционер в групата НЛМК Владимир Лисин, който е увеличил богатството си с 3,44 млрд долара – до 21,3, и един от основните собственици на „Норникел“ Владимир Потанин, който е увеличил състоянието си с 1,4 млрд долара до 21, уточнява "Фокус".

Основният собственик на "Северстал" Алексей Мордашов е на четвърто място (състоянието му се е увеличило с 1,37 млрд. долара до 18,8 млрд. долара), а съсобственикът на "Лукойл" Вагит Алекперов е на пето място с богатство от 17,9 млрд. долара ( от началото на годината се е увеличило с 1,88 млрд. долара).

Генадий Тимченко е на шесто място, притежава дялове в „Новатек“ и „Сибур“ - богатството му се е увеличило с 3.1 млрд. долара до 16.9 млрд. долара. Седмото място е заето от Алишер Усманов (Металоинвест, Мегафон) с богатство от 16,4 млрд. долара (увеличение от 2,22 млрд. долара).

След това в списъка са Роман Абрамович, чието състояние се е увеличило с 849 милиона долара – до 15 милиарда и основният собственик на „Ренова“ Виктор Вакселберг (неговият капитал се е увеличил с 549 милиона долара до 13,7 млрд.). Десетката затваря основният акционер „Еврохим“ и СУЕК Андрей Мелниченко с капитал от 13,4 млрд. долара – увеличение с 940 милиона.

Трябва да се отбележи, че индексът BBI се изчислява въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които милиардерите притежават акции. За някои компании изчислението се основава на съотношението между капитализацията на дружеството и EBITDA или цената на акцията към печалбата на акция. Като цяло рейтингът на BBI включва 500-те най-богати хора в света, 22-ма от тях са руснаци.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.