Над 5 млн. лева ще струва на НАП хакерската атака


Над 5 млн. лева ще струва на НАП хакерската атака
Снимка: iStock

3806

5,1 млн. лв. е предвидената глоба за НАП. Това каза председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. НАП има свое ръководство и то ще реши по какъв начин ще плати глобата и дали ще обжалва, допълни още Караджов.

На въпрос на БНТ защо глобата е в такъв размер, Караджов отговори, че в конкретения случай са взети предвид "отговорното поведение на агенцията", начина, по който е извършена кражбата, както и действията на НАП преди да стане кражбата. По думите на Караджов са отчетени действията на НАП от гледна точка "отговорност".

Там е проблемът, затова е и тази санкция. НАП е трябвало да направи повече за превенция, отколкото е направено, категоричен е Караджов.

Изтекла е информация за 4,1 млн. български граждани, както и за 2 млн. покойници, стана ясно от думите на председателя на КЗЛД. Но веднага той заяви, че "малко се преувеличава" с възможността течът на данни да навреди много на засегнатите.

Караджов обясни и, че 5,1 млн. лева ще минат през КЗЛД, но отиват в държавния бюджет т.е. КЗЛД няма да получи нито стотинка от глобата. Не се очаква и санкцията към НАП да се увеличи, независимо дали има допълнителни жалби от физически лица.

По думите му санкцията не цели наказание, а по-добро поведение на Агенцията. Караджов изрази надежда, че след този публичен скандал ще се промени начинът на мислене, както и ще има промени във висшия мениджмънт.

Председателят на КЗЛД коментира пред bTV и теча на данни от от банка ДСК. "В случая с НАП кражбата на лични данни е станала по съвременен начин, а при кражбата от банката са взети хард дисковете. Физическото лице, което е извършител на кражбата на банката не е установено", каза Караджов.

По думите му, ДСК има на хартия добре разписани процедури за опазване на лични данни, само че на практика те не са добре спазвани. Информацията е чувствителна - например физически белези, имотно състояние, дори здравен статус - кредитоискатели са представяли факти пред банката за необходимостта от лечение, за да могат да получат заем.

Към момента на теча на данни банката е уведомена за кражбата на данни на едно лице и тя се е свързала с него, но сега се разбрало, че става въпрос за 33 500 души и следва ДСК да ги уведоми лично, обясни Караджов. По думите му, не може да се стигне до измама с откраднатите лични данни от банковата институция.

Според него кражбата се извършва, защото има интерес от някой. В конкретния случай е хубаво, че има органи и се прилагат законите, уточни Караджов и изрази надежда, че администраторите на лични данни ще внимават повече, иначе трябвало да се удвои и утрои кадровият ресурс на КЗЛД. Той добави, че случаят "ДСК" не значи, че такива проблеми масово има в банковия сектор.

За финал Караджов коментира информацията, че банка искала от свои клиенти да попълват в декларация дали имат политическа принадлежност и каква е тя. Той беше категоричен, че това е незаконно.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички