Над 2.2 млрд. лв. приходи от емисии засега спират поскъпването на тока


Над 2.2 млрд. лв. приходи от емисии засега спират поскъпването на тока
Снимка: Getty Images/Guliver

2894

Приходите от вредни емисии от 2,258 млрд. лв. задържат покачването на цената на тока. Те са намалили над 40% от цената на зелената добавка в цената на електроенергията, която плащат фирмите и потребителите.

Това показва проучване на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ), посветено на влиянието на приходите от продажба на националните квоти въглетодни емисии върху цените на електрическата енергия в периода 2013-2019 г.

В изследването са използвани както Енергийната стратегия на Република България до 2020 г. и съответните закони, така и публични данни от Европейската eнергийна борса, Народното събрание, Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на енергетиката (МЕ), решенията на КЕВР, отчетите на фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и др.

Цената на емисиите цената се движи от под 5 евро/т СО2 за 2013 и 2014 г. до 21-23 евро/т СО2 за първото тримесечие на 2019 г.

Според анализа за периода 2013-2019 г. получените и използвани за намаляване на зелената добавка приходи от емисии са с общ размер 2 258,4 млн. лв. За същия период надпазарните разходи за ВЕИ производителите, дължащи се на преференциалните цени и подлежащи на покриване чрез такса задължение към обществото са с общ размер 5 552,2 млн. лв.

Следователно, през периода 2013-2019 г. приходите от емисии са редуцирали с 2 258,4 млн. лв. или с 40,7% финансовата тежест от 5 552,2 млн. лв., генерирана от ВЕИ-производителите с преференциални цени и покривана чрез такса задължение към обществото солидарно от страна на всички потребители, заключават от ИЕМ.

Експертите предвиждат, че през 2019 г. приходите от емисии да са достатъчни, за да компенсират напълно зелената добавка.

Когато се постигне излишък по приходите от емисии, сумите трябва да бъдат насочени към покриване на дълговете на НЕК (голяма част от който се дължи именно на задълженията за изкупуване на зелена енергия), препоръчват експертите.

За периода 2013-2019 г. зелената добавка (среднопретеглена за периода) като част от такса задължение към обществото би била 23,88 лв./МВтч без подкрепа от страна на приходите от емисии. Благодарение на използването на приходите от емисии нейният размер е редуциран и плащанията за зелена добавка от страна на потребителите са редуцирани с 40,7% - до 14,17 лв./МВтч., показват изчисленията на експертите.

При запазване на сегашната политика през следващите години приходите от емисии ще са повече от достатъчни за покриване на всички задължения към ВЕИ- производителите с преференциални цени, т.е. те ще позволят да се елиминира изцяло зелената добавка от такса задължение към обществото. Остатъкът от тези приходи би могъл да се използва за стабилизиране на НЕК чрез изчистване на зеления тарифен дефицит, който компанията е натрупала досега.

Рискът е в готвените законови промени, чрез които ще се регламентира пренасочване на 25% от приходите от емисии към енергоинтензивната индустрия. Може да се очаква и ново насърчаване на инвестициите във ВЕИ- производство на електрическа енергия предвид европейските нисковъглеродни цели до 2030 г.

Тези два фактора ще предизвикат едновременно редуциране на приходите от емисии, използвани за намаляване на такса задължение към обществото, от една страна, и до увеличаване на разходите за компенсиране на ВЕИ - производството, от друга.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички