Над 1 млн. лева допълнителни средства за болницата във Враца


Над 1 млн. лева допълнителни средства за болницата във Враца
Снимка: iStock/Guliver

2007

Финансовите средства, с които болницата във Враца ще извършва медицинска дейност през 2019 г., са увеличени с 1 039 400 лв. спрямо 2018 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от ПГ на "Обединени патриоти" Красимир Богданов за спасяването на лечебното заведение.

„Възможните източници за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ са нормативно определени в чл. 96 и 97 от Закона за лечебните заведения при ограниченията, посочени в чл. 3, ал. 4 от Закона за лечебните заведения, а именно забрана за осъществяване на търговски сделки освен за нуждите на осъществяваните медицински дейности и за обслужване на пациентите. Основните източници за финансиране са от НЗОК за дейности, извършвани по реда на Закона за здравното осигуряване и от Министерство на здравеопазването за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, както и за изпълнение на национални програми и проекти. За 2019 г. болницата във Враца ще получи по линия на договора с НЗОК близо 900 хил. лв. повече в сравнение с 2018 г., а увеличението на субсидията от Министерство на здравеопазването по реда на наредба 3 е 141 хил. лв. Сумарно финансовите средства, с които болницата във Враца ще извършва медицинска дейност през 2019 г. са увеличени с 1 039 400 лв. спрямо 2018 г., което значително ще подобри финансовото състояние на лечебното заведение“, допълни още министърът, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че в съответствие с чл. 100 от Закона за лечебните заведения с цел подобряване на инфраструктурата, закупуване на апаратура държавата и общините отпускат целеви средства за капиталови разходи, като с размера им се увеличава капиталът на съответното търговско дружество. „Средствата за капиталови разходи имат за цел да осигурят необходимата инфраструктура за осъществяване на болнична помощ в публичните лечебни заведения. Сега конкретно за МБАЛ „Христо Ботев“. По този ред, в рамките на предвидените за тази цел капиталови разходи по бюджета на Министерство на здравеопазването за болницата във Враца са предвидени средства в размер на 529 500 лв“, допълни министърът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички