На първо четене: Забраниха разхождането на големи кучета без каишка и намордник

На първо четене: Забраниха разхождането на големи кучета без каишка и намордник
Източник: iStock/Guliver

Народното събрание забрани на първо четене свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник.

Измененията бяха заложени в Закона за ветеринарномединската дейност, внесени от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. „За“ законопроекта гласуваха 145 народни представители, без „против“ и с 5 „въздържал се“, предаде "Фокус".

Промените се налагат във връзка със зачестилите инциденти с домашни кучета. Те забраняват свободното пускане и извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг. Предлага се прецизиране на разпоредбата, свързана с извеждането на кучета без повод или намордник, според тяхната агресивност. Допълнително са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод.

Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания.

Законодателят предвижда извеждането на кучета над 5 кг без повод и намордник да се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв.

500 лв. е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.