На първо четене: Автомобилите без винетки няма да могат да напускат страната

На първо четене: Автомобилите без винетки няма да могат да напускат страната
Източник: БГНЕС

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата на първо четене. Една от новостите е, че коли без винетки няма да могат да напускат страната и няма да им се позволява да минат годишен технически преглед.

Депутатите гласуваха три законопроекта, по предложение на Министерски съвет, на ПГ на ГЕРБ и на ПГ на „Воля“. Измененията на Министерски съвет бяха подкрепени от 109 депутати, 32-ма гласуваха с „въздържал се“. Промените, внесени от „Воля“, бяха подкрепени единодушно с 143 гласа „за“. Предложенията на ГЕРБ подкрепиха 109 народни представители, 15 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

Глобата за коли без винетки ще бъде 300 лв., а шофьорите ще могат да заплащат на място. Автомобилите, които ще ги контролират на пътя, ще бъдат снабдени с ПОС терминали, за да бъде заплащана санкцията по банков път,

Според сега действащото законодателство на водач, който не е заплатил наложените му глоби в срок, и това се установи при проверка на пътя, се отнема шофьорската книжка до заплащане на глобите в пълния им размер.

Предвижда се и вариант задълженото лице да може да плати глобите в рамките на два часа след връчването на акта за принудително отнемане на шофьорската книжка.

Според промените служители на Агенция "Пътна Инфраструктура" (АПИ) вече ще имат право да спират автомобили за неплатена пътна такса (винетка) или тол такса. Те ще разполагат и с данните за други нарушения, извършени със съответния автомобил.

Ако колата е била засечена да се движи по платената пътна мрежа, без да е платена винетна такса, тя няма да бъде допускана до годишен технически преглед, докато собственикът ѝ не се издължи на хазната, гласят други промени в закона.

Автомобилите няма да могат да напускат и страната, докато не си платят. Това е ново изискване за задължителните годишни прегледи. Досега за тях се искаше само бележка за платен годишен данък върху превозното средство към общините, но след като бе направена връзка между системите на КАТ и на общините, и това задължение отпадна. Промените добавят сериозно утежняване на режима - преглед да се отказва и за всякакви други непогасени нарушения по Закона за движение по пътищата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.