На какво обезщетение имате право, ако пострадате при катастрофа?


На какво обезщетение имате право, ако пострадате при катастрофа?
Снимка: БГНЕС

5860

През летните месеци по пътищата стават най-много инциденти. Показва го и статистиката - от началото на годината са станали почти 3000 катастрофи с 234 загинали и над 3800 ранени. А само през юни инцидентите са над 500 с 41 загинали и почти 700 ранени.

Лъжат ли ни застрахователите с по-ниски обезщетения и злоупотребяват ли адвокати с незнанието на пострадалите? Какви са правата ни при катастрофи и на какви компенсации имаме право?

Загубите от катастрофите у нас възлизат на над 1 млрд. лв. годишно, сочат данните в доклад на вътрешния министър. Само изплатените пари по "Каско" и задължителната застраховка "Гражданска отговорност" възлизат на около 700 млн. лв. за последната отчетна година.

Смъртността по пътищата у нас е една от най-високите сред държавите членки на ЕС – 95 убити на 1 милион жители за 2017 г. при средно ниво за Европейския съюз – 49, съобщава Нова телевизия.

„Първоначално очакването е за една по-голяма сума след съдебното решение, но не малко са случаите, когато този размер е по-нисък от това, което застрахователят изплаща и то на момента. Когато се започне дело – сроковете се разтягат във времето, не се получават навреме. Много често хората изискват пари за изплащане на медицински разходи, лечение, импланти – пари, които хората нямат в тях”, обясни Валентин Илиев от застрахователна компания.

Пострадалият трябва да има предвид и основните критерии, по които застрахователите решават с какво обезщетение да ги компенсират. Обезщетението може да покрие вредите за причинените болки и страдания, всички разходи по лечението и възстановяването, както и пропуснатите ползи заради травмите.

„Пострадалите при катастрофа, с изключение на виновния водач, имат право да получат компенсация по застраховка „Гражданска отговорност”. Това могат да бъдат велосипедисти, пешеходци, пътници в автомобил. Всички, които са пострадали, в 5-годишен срок могат да предявят своите претенции пред застрахователя”, обясни Владимир Иванов от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички