На една фирма в България ѝ трябват 269 дни да се върже към елмрежата

На една фирма в България ѝ трябват 269 дни да се върже към елмрежата
Източник: Pixabay

България продължава да изумява с безумно дългите и тромави процедури, свързани с правенето на бизнес. Зашеметяващите 269 дни или около девет месеца средно са нужни на една фирма, за да се "върже" към електроразпределителната мрежа у нас. Най-лошото е, че вместо условията да се облекчават, те с години не се променят.

Самата процедура по присъединяване към електромрежата се състои от седем подпроцедури. Някои от фазите са безплатни, но има подпроцедура, която може да струва на предприятието около 50 000 лева, обясни зам.-министърът по енергетиката Жечо Жечев. Нещо повече - в последните години присъединяването към мрежата дори се утежнява, призна той.

Експертът припомни, че в международни класации България се намира на унизителното 125-о място по показателя "време и разходи за достъп до ток", пише в. "Сега".

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясниха, че през 2016 г. някои срокове са били съкратени. Съществените проблеми възникват там, където се изискват отделни съгласувания, като с разрешенията, които се изискват от общините, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той даде пример, че само на едно от последните заседания на КЕВР са били разгледани 17 жалби и шест от тях са били свързани с присъединяването. Сред оплакванията има случай, в който фирмата е чакала повече от година за присъединяване. Виновна се оказала конкретната община - тя забавила цяла година издаването на разрешението.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.