НЗОК може да спре да плаща на аптеките за отпускането на скъпи лекарства

НЗОК може да спре да плаща на аптеките за отпускането на скъпи лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да спре стимулите, които дава на аптеките за отпускане на скъпоструващи лекарства. Това стана ясно след заседание на институцията днес.

Промяната ще засегне лекарствата, които НЗОК плаща изцяло. Предлага се аптеките да не получават по 2 лв. на рецепта със скъпоструващи лекарства, както е сега. Те нямат право на надценка за тези медикаменти, затова е и тази сума за обработката на документа.

Според зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева спирането би спестило 16 млн. лева, които да се насочат за лекарства.

Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на предложените промени.

"Няма да има лимити за онколекарствата в болничното лечение. Текстът, който е отразен, в момента ще бъде коригиран, така, както е в настоящата година", каза още Жени Начева, цитирана от БНР.

В анекса към Националния рамков договор за догодина имаше текст, според който Здравната каса нямаше да заплаща лекарства, ако стойността им надвишава месечните стойности, определени в бюджета.

Начева отбеляза още, че Здравната каса приключва годината без неразплатени разходи.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.