НЗОК дължи и на български болници близо 123 млн. лева


НЗОК дължи и на български болници близо 123 млн. лева
Снимка: Gettyimages.com

5309

Здравната каса дължи сериозни суми не само на чуждестранни здравно фондове, а и на български болници. От 2015 г. досега не са изплатени близо 123 млн. лв. за извършено лечение и медицински услуги на български пациенти.

Това гласи декларация до касата и медиите на Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация, които използват скандала около задълженията на касата към болниците в ЕС, за да напомнят, че също се чувстват ощетени и да заявят: "Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници." Призовават депутатите в предстоящата дискусия за задълженията на касата да включат и тях в сметките.

Според справката на болничните сдружения: за 2017 г. не е изплатено лечение на обща стойност 52 648 138 лева, за 2016 г. - за 18 770 711 лева, и за 2015 г. за 51 187 000 лева.

Така общо за трите години НЗОК дължи за проведено лечение на български граждани 122 605 849 лева, "без да броим законната лихва за просрочените плащания", обобщава декларацията.

В трите години, за които болниците се чувстват ощетени, беше направен опит да се въведе лимит на болничната дейност, над който да не се изплащат пари от здравната каса с цел по-добър контрол на разходите на фонда. Впоследствие лимитът беше отхвърлен от съда, но спорът между болниците и касата и натрупаните неизплатени средства останаха. Същевременно за всяка от трите години бюджетът на НЗОК за болниците е над 1.2 млрд. лева.

"Обръщаме се към народните представители, когато разглеждат въпроса със задълженията на НЗОК към болници в Европейския съюз, да вземат предвид, че българските болници са също европейски болници, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са европейци. Нека, когато се взема решение за изплащане на дължими суми, да се мери с еднакъв аршин и да се изплатят всички задължения и към чуждестранните, и към българските болници", посочват болничните организации. Подсказват на Българския лекарски съюз да поставят издължаването като условие в преговорите за Националния рамков договор за 2018 г., които трябва да се финализират днес и да се гласуват на лекарски събор тази събота.

"Увеличаване лимитирането на дейността на българските болници автоматично ще доведе до увеличаване броя на лекуващи се в чужбина български пациенти поради невъзможност да се лекуват в България. Цените, на които те ще се лекуват в европейските болници, ще са неколкократно завишени и това завишение всички ние - българските данъкоплатци, ще трябва да платим", посочват още болниците. Тези политики обаче "нарушават конкуренцията, спъват модернизацията и спират развитието на българското здравеопазване; вредят не само на болниците, но най-много от тях страдат нашите пациенти", пише още в декларацията.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички