НС позволи чужди държави да продължат да финансират вероизповеданията

НС позволи чужди държави да продължат да финансират вероизповеданията
Източник: БГНЕС

Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави.

Предложението бе внесено от депутата от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в Закона за вероизповеданията, който парламентът разглежда на второ четене. „За“ текста гласуваха 20 народни представители, „против“ – 5 и „въздържали се“ – 112, с което текстът бе отхвърлен.

От „Обединени патриоти“ предлагаха вероизповедание, на което е предоставена държавна субсидия, да може да финансира допълнително дейността си само от източници на доходи в Република България.

Освен този текст, се предлагаше дейностите на духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование и на висшите духовни училища, да могат да се финансират допълнително само със средства, които се администрират от български държавни и общински институции.

Патриотите предлагаха още да не се допуска дарение на финансови средства от чужди държави или чужденци за дейности, които се финансират от предоставената държавна субсидия.

Това решение идва в противовес на думите на финансовият министър Владислав Горанов, който аргументира желанието на управляващите да опростят дълговете на религиите, най-голяма част от която са тези на Мюфтийството, именно с ограничаване на чуждото влияние. Впоследствие решението беше променено на разсрочване на задълженията.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.