НС отхвърли ветото на президента за застрояването на земеделски земи


НС отхвърли ветото на президента за застрояването на земеделски земи
Снимка: eu2018bg.bg

6043

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките, свързани със земеделските земи, които улесняват промяната на предназначението на земеделски земи и застрояването им.

Решението беше взето със 124 гласа "за", 73 "против" и 6 "въздържал се".

Промените в Закона за опазване на земеделските земи бяха гласувани и прокарани през преходни и заключителни разпоредби в друг закон за посевите, внесени устно между първо и второ четене от Йордан Апостолов от "Обединени патриоти".

Съгласно поправката, в земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Така се удължава на практика до безкрай срокът да има инвестиционно намерение в земи със смесено предназначение, след като досега максималният срок беше 6 години и всъщност той изтече през миналата година. На закона беше наложено вето, с основен мотив, че при това положение собствениците на земи със смесено предназначение имат интерес да ги оставят да пустеят, докато някой не реши да строи.

Законопроектът беше оспорен след гражданско недоволство и протести. Притесненията на природозащитници са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието. Според протестиращи граждани измененията "възкресяват" вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, като целта е да се заобиколят актуалните изисквания и процедури, като така продължи застрояването по стари планове.

След окончателното приемане на текстовете, за да се строи в "бивша нива" собственикът на земята ще трябва да подаде искане пред съответната земеделска комисия, в което да посочи номера на старото разрешение и датата на издаването му. Към документите трябва да се приложи документ за собственост или учредено право на строеж, актуална екооценка на инвестиционното намерение, както и влязъл в сила подробен устройствен план. Решението на комисията ще губи правното си действие, ако в тригодишен срок собственикът не поиска издаване на разрешение за строеж или ако до шест години не го започне.

Собствениците на земи, които са платили такса за смяната на предназначението, няма да плащат отново, ако тя съвпада с актуалната тарифа. Разликата с тарифите ще бъде доплащана или ще бъдат връщани пари. Земеделските комисии ще са длъжни в срок до един месец да препотвърдят или да отхвърлят искането.

Дебатът

По време на дебатите от БСП обявиха, че правителството очевидно се страхува от ответната реакция по промените в Закона за посевния и посадъчния материал. Според тях промените в закона е трябвало да намалят административната тежест, а не да отварят път за застрояване.

От ДПС обявиха, че подкрепят ветото, защото мотивите на президента съвпадат с техните.

От "Обединени патриоти" изтъкнаха, че президентското вето разделя гражданите на собственици и на псевдозелени.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички