НАП обеща, че при новите касови апарати няма да е като при електронните винетки

НАП обеща, че при новите касови апарати няма да е като при електронните винетки
Източник: iStock/Guliver

Няма да има хаос по подобие на този с електронните винетки с въвеждането на новите касови апарати и софтуера за управление на продажбите. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той беше категоричен, че оставащите 80 дни (броено от 8 януари) за изпълнение на изискванията ще бъдат достатъчен срок.

Главното задължение на всички регистрирани по ДДС фирми до края на март е да сменят софтуера на продажбите си и да е осигурена връзка с касовия апарат т.е. да няма ръчно издаване на касови бележки, предава Actualno.com.

Технически проблеми, свързани с обработката на информацията или сървъра от страна на НАП не очакваме, добави Бъчваров. Не сме получили информация за дефицит на фискални устройства и принтери, каза още той. Говорителят на НАП съобщи, че към момента има 4 регистрирани софтуера и 19 в процедура на одобрение, но не уточни кога ще свърши въпросната процедура. Бъчваров успокои още, че 50% от съществуващите касови апарати отговарят на изискванията и само трябва да им се актуализира софтуера.

До 30 април е крайният срок за подаване на данъчни декларации за физическите лица, като ако физическо лице подаде декларация до 31 януари и няма задължение, ще ползва 5% отстъпка. Декларациите могат да се подписват с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно и е безсрочен, или с електронен подпис. За хората, които предпочитат да отидат на място, е важно да знаят, че има "плаващо работно време" на служителите и в края на срока то ще бъде удължено. Задължения към хазната може да се покриват по банков път (с дебитна или кредитна карта), по пощата или по интернет - системата за онлайн плащане през официалния сайт на НАП.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.