Младите хора трайно напускат Балканите


Младите хора трайно напускат Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver

4834

Отпътуването на младите хора е голям проблем за страните от Западните Балкани. На конференция в Сараево, организирана от Националния демократичен институт в Босна и Херцеговина (БиХ) и с партньорство на млади хора от девет политически партии в страната, които се наричат Група 9 (Г9), младежите от региона се опитаха да разберат причините за напускане но и да намерят начини да запазят младите. Това пише "Дойче Веле", цитирана от БГНЕС.

Въпреки че Александър Чичич, млад предприемач от Баня Лука, е успешен в това, което прави, в него постоянно битува идеята за изселване:“ Мисля, че мнозинството от младежите в БиХ обмислят да напуснат, ако им се даде по-добра възможност и това е най-големият проблем. Добре е, когато имаш определен брой, който си тръгва, но е много по-трудно, когато повечето млади хора искат да напуснат и просто изчакват възможност това да се случи.“

Само от началото на годината 30 000 души са напуснали БиХ. Изселването често се решава от цели семейства, без намерение да се върнат в близко бъдеще, а може би и никога.

Бенджамин Османчевич, политически активист от Сараево, смята, че причината е, че "много млади хора изобщо нямат възможност да покажат какви са и на какво са способни, така че намират друго решение, а това е преминаване на границата".

Заминават и тези, които имат сигурна работа и достойни доходи. Страните от региона се напускат от лекари, ИТ специалисти, инженери, медицински персонал ...

"Дори онези, които са си осигурили средства за препитание и разполагат с достатъчно средства за нормално качество на живот, търсят по-добра система, в която ще бъдат оценени тяхната работа, работа и време", заяви политическият активист Деян Радмилович.

Проучване на Института за развитие на младите Култ от БиХ показва, че младите хора напускат страни в региона, защото смятат, че скоро няма да им бъде по-добре. Нещо повече, анкетираните не мислят, че се връщат в страната, която са напуснали.

Kaтарина Вучкович от Института за развитие на младежта Култ подчерта:“Според социологическите проучвания народът на БиХ не напуска, само защото няма работа, дори е на 5-то или 6-то място, но условията на труд са една от причините за напускане, корупция, политически и социален дискурс, който припомня война, религия, етнически и други разделения, а след това недоволство от образователната и здравната система и точно затова хората, които напускат БиХ, очакват това да бъде по-добро в страните, в които отиват.“

Откакто стана член на ЕС, Хърватия е изправена пред масирано изселване на младите хора. Весна Пушич, член на хърватския парламент, посочва, че парите не винаги са основната причина:

„Извършено е изследване, което показва, че сред хората, които са напуснали, около 30% са заминали заради заплата, работно място и т.н., а около 70% са напуснали поради не функциониране на държавата в различни форми: непотизъм, клиентелизъм, поради факта, че хората си намират работа с връзки."

Пред проблема за напускането на младежта отдавна е изправен целият регион и ситуацията отдавна е тревожна. Всяка година Сърбия бива напускана от между 40 и 69 хиляди души, а ако се добави и отрицателният естествен прираст, Сърбия за една година остава без 100 000 жители.

Тенденцията на заминаване е налице и в Северна Македония, а причините са същите като в други страни в региона. Ивана Туфегджич, депутат в парламента на РСМ, смята, че младите хора трябва най-накрая да намерят дума в процеса на решаване на проблемите:

„Проблемът е, че никога не създаваме механизми или не използваме механизмите, които имаме като държави, за да привлечем младите хора към решаването на проблема. Защото те най-добре знаят какви политики са добри за тях, как да ги създадат и как да стигнат до решение.“

Време е да се вслушаме в идеите на младите хора и да им се помогне да правят планове да не заминават в чужбина, а да носят света в своите страни, казаха на конференция в Сараево.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички