Министри на икономиката: Искаме Европа на една скорост


Министри на икономиката: Искаме Европа на една скорост
Снимка: Министерство на икономиката

2971

Искаме Европа с една скорост, основана на солидарност, сближаване и уважение към основните принципи и ценности, която да интегрира интересите на всички граждани и бизнеса.

Това се посочва в Декларацията приета на срещата на министрите на икономиката и министрите, отговарящи за кохезионната политика на страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия, Словакия) и Румъния, Словения, България и Хърватия, която се проведе в Варшава.

От българска страна в нея участваха вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, а сред присъстващите бе и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщиха от МИ.

„Като едно от основните постижения на ЕС, стабилният вътрешен пазар следва да бъде в основата на всеки сценарий за неговото бъдещо развитие“, каза зам.-министър Манолев по време на дискусиите. Той подчерта, че всеки сценарий за Европа на няколко скорости е неприемлив за България и допълни, че във времена на толкова предизвикателства е важно да се заздравят връзките между страните-членки, вместо да се слагат нови бариери. „Заедно трябва да намерим решение, което да гарантира солиден единен пазар, основан на ефективното прилагане на четирите свободи - стоки, услуги, капитали и хора. Основавайки се на постиженията и добрите страни на ЕС, трябва заедно да изградим едно по-силно бъдеще“, посочи Александър Манолев.

Интеграцията през последните години разшири единния пазар с близо 130 млн. граждани, даде големи възможности за предприемачи и достъп до потребителите от всички държави от ЕС. С присъединяването си към Съюза страните си поставяха за цел премахването на политическите, икономическите и социалните различия в Европа. Продължаването на този път е възможен само ако се запазят четирите свободи и се осигури пълна цялост на единния пазар, се посочва още в приетата декларация. Тя е важна основа за уеднаквяване на позициите между Вишеградската четворка и Румъния, Словения, България и Хърватия при бъдещите дебати между страните-членки на ЕС относно бъдещето на съюза и разписаните сценарии в Бялата книга за реформирането му, след Брекзит.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички