Милиардерите, които избраха да живеят скромно


Милиардерите, които избраха да живеят скромно
Снимка: Getty Images

4599

Те имат милиарди в сметките си, но животът им е далеч от разточителен. Оценяват това, което притежават, и не го приемат за даденост. Осъзнават по-голямата значимост на нематериалното. И затова хиляди хора в света им се възхищават. Изданието Business Insider ни представя 7-те милиардери в света, които са избрали да живеят далеч по-пестеливо, отколкото предполагат възможностите им.

7. Азим Премжи


Състоянието на индийския технологичен магнат се оценява на 16,5 млрд. долара, но в родината му го наричат „милиардерът с голи кости” и дори човекът, който „кара Чичо Скрудж да изглежда като Дядо Коледа”. 70-годишният предприемач се вози на триколесна рикша от летището до вкъщи и следи стриктно разходите в компанията си Wipro, дори тези за тоалетна хартия. Вози се в икономична класа на самолетите, кара коли на старо и винаги напомня на служителите си да гасят лампите в офиса, когато е необходимо.

6. Ингвар Кампард


Създателят на ИКЕА разполага с 39,3 млрд. долара и е вторият най-богат европеец. Той също е пословичен със скромния си начин на живот. Не се изненадвайте, ако го откриете в самолета до вас в икономична класа, или ако похапва в кафенето на някой от магазините си.Шведът има един по-наперен гуляйски период през 60-те години, когато е карал Порше и носил изработени по поръчка скъпи костюми. Но сега кара дългогодишното си Волво и дори се вози с автобус на градския транспорт. 40 години живее в Швейцария, за да избягва високите данъци, но когато през 2013 г. се връща в Швеция, заживява отново в едноетажната си стара къща.

5. Амансио Ортега


Собственикът на Zara има 66,8 млрд. долара и е вторият най-богат човек в света. Ортега живее доста затворено, страни то медийни изяви и обитава тихия си апартамент в Ла Коруня, Испания. Двамата със съпругата му ходят често в едно и също местно кафене и магазин и обядват с работниците в кафенето в централата на Zara.Испанският моден магнат се облича скромно – със синьо сако, бяла риза и сиви панталони всеки ден. Според някои той не може да се причисли съвсем за пестелив, защото има частен самолет Bombardier за 45 млн. долара. Ортега обаче не пътува с него често.

4. Чарли Ергън


Председателят на Dish Network притежава 14,5 млрд. долара, но е пословично скромен бизнесмен. "Майка ми е израснала по време на депресията" каза той пред Financial Times.И допълва: "Аз не разполагам с махагоново бюро”. Милиардерът, който сам е изработил богатството си, обядва със сандвич и безалкохолно, които си взема сутрин от вкъщи, и по време на командировки споделя стаи с колегите си.

3. Карлос Слим


75-годишният мексиканец за кратки периоди дори успяваше да изпревари Бил Гейтс и да застане на челната позиция като най-богатият човек в света. В момента е по-назад в класацията с 23,5 млрд. долара. Не признава частните самолети и яхти. Според медийни публикации, той все още кара стар Mercedes-Benz и живее в старата си къща с 6 спални от 40 години. Предпочита да се радва на домашно приготвена храна с децата и внуците си. Има няколко неща, за които си угажда – едно от тях е изкуството заради покойната му съпруга, на чието име е създал и музей. Друг негов „порок” са кубинските пури. Има и имение в Манхатън за 80 млн. долара, което пусна в продажба миналата година.

2. Марк Зукърбърг


Създателят на Facebook има 42,8 млрд. долара, но живее скромно със съпругата си Присила Чен и новородената им дъщеричка. Той кара стар Фолксваген хечбек и е пословичен с носенето на една и съща тъмна тениска. Преди дни той дори публикува в профила си в мрежата избора си от тоалети за седмицата – седем еднакви тъмни тениски. Друга негова запазена марка са суитшърта и дънките.Показността на богатството никога не е била присъща на 31-годишния технологичен предприемач. Той хапва Макдоналдс, направи през 2012 г. сватбата си в задния двор на семейната къща, която се намира в Пало Алто и струва 7 млн. долара – скромна сума за местния жилищен пазар.

1. Уорън Бъфет


Президентът на Berkshire Hathaway има над 60 млрд. долара и е третият най-богат човек в света. Но от 1958 г. живее в скромна къща, купена за 31 500 долара. „Оракулът от Омаха”, както е наричан, е един от най-мъдрите и пестеливи милиардери в света. Не носи мобилен телефон, няма компютър на бюрото си. За него се знае, че всеки ден пие по пет напитки Кока-Кола и похапва чипс. На общото събрание на акционерите на фонда си през 2014 г. той обясни, че качеството на живота му не е повлияно от богатството му. „Животът ми не може да бъде по-щастлива. Всъщност, дори щеше да е по-нещастен, ако имах 6 или 8 къщи. Имам всичко, което ми е необходимо и не искам повече, защото в един момент спира да има значение”, казва той.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички