Международните разговори в ЕС максимум по 19 евроцента на минута

Международните разговори в ЕС максимум по 19 евроцента на минута
Източник: iStock/Guliver

Не повече от 19 евроцента на минута, независимо кой е оператор, ще струват международните разговори, водени в рамките на ЕС. Това е една от основните точки в постигнатото споразумение между Европейския съвет и Европейския парламент относно част от т.нар. пакет на свързаността, съобщава Actualno.com.

Всъщност цената е част от т.нар. Кодекс за електронните комуникации, който е насочен към разпространението на мрежи от следващо поколение. В него е предвидено до края на 2020 година да може да се ускори въвеждането на 5G мрежи, като за целта съответният радиочестотен спектър трябва да е на разположение за изпълнение на задачата. Освен това, ще се улесни въвеждането на фиксирани мрежи, с много високи капацитети чрез по-предвидими правила за съвместно инвестиране, насърчаване на споделянето на риска при разполагането на мрежи, насърчаване на устойчива конкуренция в полза на потребителите.

Задоволство от постигнатия резултат показа и българският еврокомисар Мария Габриел. Тя изрично подчерта, че със споразумението се гарантират по-прозрачни и ясни правила за достъп до радиочестотния спектър, както и се създават условия за по-големи инвестиции във високоскоростни мрежи.

Предстои официалното гласуване на споразумението, което обаче е с ясен резултат предвид постигнатата договорка. След това, държавите членки ще имат две години да въведат новите правила в националното си законодателство.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.