Мей и Юнкер договориха допълнение към сделката за Brexit


Мей и Юнкер договориха допълнение към сделката за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

1666

Пробив в преговорите между Великобритания и Европейския съюз. Тереза Мей договори допълнение към споразумението за сделка за излизане от ЕС.

В навечерието на решаващия вот в британския парламент, министър-председателят Тереза Мей договори в Страсбург краен срок за най-проблемната мярка от споразумението между Лондон и Брюксел за условията на раздялата. Европейският съюз и британското правителство договориха сделка за излизане от застоя около Brexit. ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Brexit. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след разговорите си с британския премиер Тереза Мей. Според Юнкер сега "депутатите в британския парламент ще трябва да направят фундаментален избор", предава БГНЕС.

Великобритания трябва окончателно да напусне Европейския съюз преди 23 май, написа председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск Юнкер казва, че ако не напуснат окончателно преди Евроизборите, които се провеждат от 23 до 26 май, британците ще са длъжни да проведат евровот и да излъчат депутати. Юнкер заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има. "Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има", предупреди председателят на ЕК. Тереза Мей потвърди, че са постигнати правно обвързващи промени в споразумението за развода.

Британският първи министър Дейвид Лидингтън заяви пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

В обща декларация между Великобритания и Европейския съюз казват, че двете страни се ангажират да заменят защитния механизъм с друга мярка преди изтичането на декември 2020 г. Именно липсата на краен срок за действието на предпазния механизъм накара британските депутати да отхвърлят първоначалния план на Тереза Мей с рекордно мнозинство. Опасенията им бяха, че предпазния механизъм може да обвърже Великобритания с Европейския съюз безсрочно.

Механизмът беше включен в споразумението, за да се избегне вариант, при който по границата между Ирландия и Северна Ирландия, която се превръща във външна граница на ЕС, отново да се издигнат пропускателни пунктове и ограждения.

Не е ясно дали определянето на краен срок ще е достатъчно, за да подкрепят депутатите плана на Тереза Мей.

Ако той бъде отхвърлен по-късно днес (12 март), ще има гласуване в сряда дали депутатите искат излизане на Великобритания от ЕС без сделка по условията или т.нар. "твърд Brexit". Ако парламентът отхвърли и това, вероятно в четвъртък ще има нов вот за евентуалното отлагане на Brexit след обявената дата 29 март.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова британските депутати да отхвърлят на днешното гласуване сделката на Тереза Мей за Brexit.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички