Медът е сред най-фалшифицираните продукти в Европа

Медът е сред най-фалшифицираните продукти в Европа
Източник: Thinkstock

Медът е третият най-фалшифициран продукт в рамките на Европа. Това каза Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията „Обединени пчелари“, пред "Фокус".

По думите ѝ Европейският съюз определя меда като естествена сладка субстанция и създава критериите за това какъв трябва да е състава му в директива за меда.

„Оказва се обаче, че има проблеми с продуктите, които трябва да отговарят на тези стандарти и ето защо евродепутатите искат да се въведат мерки за подобряване на процедурите за тестване и засилване на инспекциите по вноса, тоест да има по-голяма разкриваемост на случаите с фалшифициран мед“, каза още Ифандиева.

Тя добави, че европарламента иска да се подобри етикирането, за да се гарантира, че потребителите ще знаят от коя държава идва продуктът, който взимат.

„Освен това от Европейският съюз работят в посока да се насърчи по-голямата консумация на мед, особено сред децата в училищата. Поради тази причина миналата пролет обикаляхме учебните заведения в региона и представяхме пред учениците медните продукти в рамките на кампанията „Медена закуска“. Тези си дейности продължаваме и тази година“, добави пчеларят. Според Ифандиева трябва да се работи и в посока на това да се намерят механизми, които да насърчат младите да се занимават с отглеждането на пчели и производството на мед, но към момента има много проблеми, които пречат за това.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.