Медицински сестри са били агитирани да се откажат от протестите


Медицински сестри са били агитирани да се откажат от протестите
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

2923

Тайни обаждания са агитирали медицински сестри от цялата страна да спрат с протестите с искане за достойно заплащане. Това обяви един от организаторите на протеста Мая Илиева. Тя допълни, че агитирането се прави към главните сестри в болниците и има една от тях, която може да потвърди думите ѝ.

Илиева допълни, че протестите ще продължат и с искането за стартово възнаграждение от 2 минимални работни заплати и по-добри условия за труд. На 21 март те предвиждат разполагането на палатка пред здравното министерство, ако исканията им не бъдат изпълнени.

От своя страна Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отрече информацията и допълни, че тайните обаждания не могат да се докажат:

"Категорично отричам. Това не се прави, никой от централното ръководството или регионалните не се е обаждал", каза Василева в интервю за bTV.

Тя уточни, че по закон асоциацията не отговаря за заплати и не определя средства, а това го правят синдикатите. По думите ѝ проблемът не е само в заплащането на медицинските сестри, но и в условията на труд и възможностите за кариерно развитие. Василева допълни, че от асоциацията декларират подкрепа за исканията на протестиращите, но не са организатор на протестите. 

Мая Илиева отговори, че това в проблема - декларира се подкрепа, но нищо не се прави. 

Припомняме, че в края на февруари министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма нужда от демонстрации, а от диалог. На 1 март в редица градове от страната сестрите организираха протеста си. До недоволството се стигна след протеста на медицинските сестри от болницата в Козлодуй, които отказаха да подпишат новите си трудови договори заради ниското възнаграждение, което им отреждат – 580 лв.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички