Мартениците стигат и 120 лева


Мартениците стигат и 120 лева
Снимка: БГНЕС

9498

Цената на мартеница кукла в зимните ни курорти достигна 120 лева. Клиенти за скъпата стока са предимно чужди туристи, които ги купуват на килограм, пише „Монитор“.

В Банско мартениците, облечени в български национални носии, са абсолютен хит. Любителите на ски туризма, дошли на зимна ваканция в най-големия зимен център на Балканите, са готови да чакат и на опашка, за да могат да отнесат красивите сувенири у дома.

В Благоевград например цената им е наполовина и вървят по 60 лева. От 0,40 лв. до 8, 12, 20, 60 и чак до 120 лева вървят всички варианти мартеници на сергиите в Пиринско. Според търговците на мартеници в областния център на Пиринска Македония общината таксува тротоарно право на ден по 7,20 лв. на сергия, която заема обикновено около два квадрата.

Родните мартеници по сергиите могат да се познаят по вълнената прежда, за разлика от китайските, направени от тънки и често лъскави конци.

Според Виолета Златева от Синдиката на неформалните работници евтините мартеници по сергиите в момента са от Китай. Тя обяснява, че родната стока се познава лесно, защото е направена по класическия начин с вълнена бяла и червена прежда, а китайските си личат по много по-тънките и лъскави конци.

„Личи си ръчната изработка на нашите мартеници“, уточни тя. По думите ѝ цяла година хората работят и се надяват да изкарат някакви пари, но останалите търговци по сергиите залагат на най-евтиното, купено на кило от тържището в „Илиянци“. На последните печалбата им е много по-голяма и затова на надомниците не е приятно да бъдат конкурирани по такъв начин.

„Хубавите по-големи мартеници са от 3 лв. нагоре, може би обаче и от Китай се внасят такива, затова трябва да се видят конците“, повтори тя. „Със сигурност мартеници с разни допълнителни неща по тях - основно пластмасовите украшения, не са български“, твърди Златева. „Нашите надомници разчитат основно на традиционната изработка - Пижо и Пенда, вълнени топки или пана от естествени материали.

До 50 лева може да изкарват желаещите да продават Пижо и Пенда в София. Във Фейсбук групите за работа се нароиха обяви от работодатели.

Никой от даващите временно препитание не може да каже конкретно работно време. Единственото уточнение е дневната надница. Банкнотата с лика на Пенчо Славейков ще получават продавачите по пазарите на районите „Младост“ и „Дианабад“ в столицата. По 40 лева на ден дават в подлезите, където също има голям пътникопоток. По 20 лева на ден може да изкарат безработни, за да опаковат мартеници. Наемът за тротоарно право на квадратен метър в центъра на София е по 4,50 лв. на ден.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички