Манолова подкрепи общ фронт срещу измамите с храни в Европа

Манолова подкрепи общ фронт срещу измамите с храни в Европа
Източник: БГНЕС

Общ фронт срещу двойния стандарт при храните в Европа обявиха премиерите на страните от Вишеградската четворка днес. Те подемат инициатива за промяна в европейското законодателство, което към момента позволява на производителите такива практики.

На срещата на върха в Братислава, с участието на страните от Източна Европа, озаглавена „Еднакво качество на продуктите за всички“, представителят на България - омбудсманът Мая Манолова, категорично подкрепи изразената от лидерите инициатива. Тя обяви, че в рамките на българското председателство догодина ще организира форум, фокусиран именно върху нелоялните и подвеждащи практики с храни, които дискриминират гражданите от Източна Европа, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

„Мултинационални компании, чиито продукти са в магазините на цяла Европа, знаят как да заобиколят закона и да разделят европейските граждани на две категории, без да са вън от него. За съжаление, единственият инструмент на Брюксел е да ги накара само да сменят вида на опаковките и да изредят съставките.
 Техните лобита имат силни инструменти в Брюксел и правят задачата на страните много трудна, тъй като Европейската комисия засега няма закони, които да забраняват тези практики“, бе общото мнение на участниците в срещата.

В изказването си омбудсманът Мая Манолова подчерта, че страната ни настоява за създаване на ново законодателство - Европейска директива за производството и предлагането на храни, с която изрично да се забрани един производител да предлага храна с една и съща марка, но с различно качество и състав в различни точки на Европейския съюз.

„Настояваме контролът да се извършва от единен европейски орган, тъй като се съмняваме, че националните органи за контрол върху храните могат да се справят с големите трансгранични компании“, посочи Манолова. И допълни, че мерките, които в момента се предприемат от ЕК, насочени към подпомагане на националните органи за прилагане на действащото европейско законодателство, са палеативни и няма да дадат резултат.

„Затова, ако в разумни срокове Европейската комисия не предложи ново законодателство, трябва да сме готови за следваща стъпка – Европейската гражданска инициатива, 1 000 000 подписа на граждани от поне седем европейски страни. Отива на Вишеградската четворка да започне така инициатива, а аз като омбудсман на Република България ще я подкрепя и ще участвам активно“, завърши Мая Манолова.

Освен за храните, страните от Източна Европа, ще поискат равни стандарти и за почистващите препарати и козметичните продукти, които също са с по-ниско качество.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.