Македония се готви за икономически скок след решаването на спора за името


Македония се готви за икономически скок след решаването на спора за името
Снимка: iStock/Guliver

1782

С края на почти три десетилетия спор с Гърция за името на страната, Северна Македония може да очаква период на ускорен средносрочен растеж, подтикнат от края на политическата несигурност, потреблението и подновената инвестиционна активност, показва нов доклад на "Ерсте банк".

Тази година банката очаква страната да има ръст на БВП от 2.9%, а през 2020 г. да достигне 3.3%, с нов ръст на инвестициите като ключова разлика в сравнение с настоящите тенденции.

Нивото на безработица, според доклада на банката, ще падне до 20% през тази година, а заетостта ще достигне близо 53%, подкрепена от държавните субсидии за работодателите от частния сектор.

"Публичните инвестиции през 2018 г. до голяма степен бяха блокирани от политическата несигурност, поради което очакваме увеличение на капиталовите инвестиции през тази година с интензифицирането на строителството на магистрали", се казва в доклада, цитиран от МИА и БГНЕС.

Според банката триумфът на левия проевропейски кандидат Стево Пендаровски в надпреварата за президент на страната над опозиционния кандидат Гордана Силяновска-Давкова може де факто да бъде разбиран като позиция по отношение на неотдавнашната промяна на името на държавата, както и на посветеността на НАТО и ЕС интеграцията.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички