Майките на деца с увреждания отново може да излязат на протест


Майките на деца с увреждания отново може да излязат на протест
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2630

Ще има ли отново палатков лагер на майки на деца с увреждания пред парламента? Съвсем скоро ще стане ясно, след като майките не са доволни от новата точкова система, която ще оценява хората с увреждания от април.

Индивидуалната оценка на хората с увреждания, която влезе в българското законодателство след настояване на инициативата "Системата ни убива", е с точкова система и ще включва три компонента - самооценка на инвалида, констатации на социалния работник и заключения за нуждите - финансова помощ, социални услуги, асистент, медицински изделия и пр. Формулярът включва 10 категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204. Въпросите варират от това дали хората с увреждания могат да се обслужват сами - да се къпят, да готвят или да ползват техника, до това от какви помощни средства имат нужда.

За да имат личен асистент, хората с увреждания трябва да получат най-малко от 11 до 49 точки. Тогава те ще могат да ползват личен асистент до 15 часа на месец. Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 - до 84 часа. Максималният брой часове - 168, ще е за хората с оценка между 187 и 204 точки, обобщава в. „24 часа”.

“Дъщеря ми е с детска церебрална парализа. Тя може да ползва лъжица, но не може да си направи сама храна, нито да си купи”, обясни Ива Димитрова. По нейните сметки дъщеря ѝ ще получи около 180 точки. Така тя ще има право на 84 часа асистент на месец.

Майките от “Системата ни убива” настояват за промяна на коефициента, по който се изчисляват точките и се определят часовете. “Неяснотите в критериите са предпоставка за субективизъм при оценката от страна на оценяващия. Това ще въведе нови порочни практики в системата и категорично сме против да се провежда нов експеримент с хората с увреждания. Абсолютно недостатъчен е периодът на разработка на методика за индивидуална оценка”, написаха пък от майките от другата инициатива - “Системата ни убива всичките”. Те готвят становище до социалното министерство, където ще опишат реални казуси на хората с увреждания, като така ще извадят грешките в самата концепция.

Майка срещу майка

Междувременно се стигна до нов скандал и обвинения между две от майките на деца с увреждания – Вера Иванова и Ина Маринова. Иванова е пуснала жалба срещу Маринова с твърдения, че не води дъщеря си на училище и не се грижи за нея. Ина признава, че не води детето си на училище заради все по-честите гърчове, които представя, но и съответно прилага всички необходими бележки за това, като се оплаква от голямата според ня бюрокрация по въпроса. Тя е категорична, че с действията си Иванова нарочно наврежда на дете с увреждания, за да уязви майка му – само защото не е съгласна с нея. Маринова настоява Иванова да не представлява никого, камо ли деца с увреждания. Скандалът между двете е поредният и показва разделението сред майките на деца с увреждания, които вече имат две организации - "Системата ни убива" и "Системата ни убива всичките".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички