Майките на деца с увреждания може да поискат оставката на правителството


Майките на деца с увреждания може да поискат оставката на правителството
Снимка: БГНЕС

2326

"Имало е среща с Мая Манолова на 11 юни и е проведен телефонен разговор с Бисер Петков, който е бил решен Законът за личната помощ да се внесе в Народното събрание. Министърът е заявил, че дава своята подкрепа. Това, което стана вчера е абсолютно изненада за нас. Искам да попитам: Кой поиска оставката на министъра, защото това не е искано от нас? Протестът ще придобие нов формат, защото тази оставка е най-ненавременното нещо, което можеше да се случи. Ако нещата продължат така ще има още по-голям протест, на който ще се иска оставката на правителството." Това заяви Гергана Маврова, майка на дете с увреждане от протестния палатков лагер в София пред bTV и Нова телевизия.

"За част от хора, целта на протеста не е била оставката на министър Бисер Петков, той е от малкото министри, с които е бил постигнат диалог. Виждахме светлина в тунела, бяхме почти сигурни че Законът на личната помощ беше на път да влезе в парламента и това може означава, че нещата ще бъдат отложени", опасява се друга от майките на дете с увреждания - Грета Аспарухова.

Държавни коментари

Същевременно пред Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова потвърди за срещата, като обаче каза, че не Бисер Петков е бил там, а негови представители. Манолова каза и, че имало неясен хоризонт що се отнася до Закона за личната помощ. Тя обяви за своя амбиция държавата да се вмести в парите, които и сега се харчат за асистентска грижа - 170-200 млн. лева годишно. Въпросът, обаче, е да има механизъм за оценка и даване на пари според личните потребности и особеностите на съответния случай.

Оставки не коментирам, заяви Манолова. С оставката на един министър държавата не спира да живее - има екипи, министерства, добави тя и реално не отговори на въпроса какво ще се случи, макар да уточни, че смяната на Петков не би трябвало да спре процеса. Омбудсманът обаче увери, че е на 100% зад майките на деца с увреждания и уточни, че работата е много сложна - защото не трябва да се приемат законови текстове, които не могат да се реализират заради липса на пари. Искам обаче справедливо разпределение на средства, каза Манолова.

От своя страна председателят на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски заяви, че е необходимо обръщане на цялата парадигма: "Човек с увреждане е човек, който в резултат на него среща прегради в общуването и личната си реализация и тези прегради трябва да отпаднат. Това, че основен отговорник е министърът на труда и социалната политика, е нещо, което е дълбоко невярно. Един от огромните проблеми е здравето на децата с увреждания и тяхната рехабилитацията. Всичко това е в сферата на здравната система. Те трябва да имат и образование. Не трябва да се прехвърля топката, а да се разбере, че политика е хоризонтална и няма специална политика", обясни той в интервю за БНТ. 

"Хората с увреждания са хора като всички останали и за да ги виждаме сред другите трябва средата, транспорта и образование да са подходящи. В Европа 16% от хората са хора с увреждания. Обществото трябва да е готово да осигури всички условия за тях", каза още Коралски.

"За зла участ, когато се започне работа по въпроса идва ново правителство. Работата, извършена от социалното министерство е значителна, имаше готовност да има национален съвет. Процесът не бива да спира, няма как да се оправдаваме, че един личен акт на министър може да препъне цялата работа. Уточнихме нещата със закона за хората с увреждания, предстои да се запознаем със закона за личната помощ, защото в повечето случаи бащата напуска семейството и майките остават сами с детето", допълни още той.

На въпрос дали Деница Сачева ще заеме мястото на Бисер Петков, който подаде оставка Коралски каза: "Мисля, че когато спрегнат нечие име то обикновено не се случва, но що се отнася до нея тя е човек, който има качества."

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички