МАЕ очаква търсенето на петрол да се повиши


МАЕ очаква търсенето на петрол да се повиши
Снимка: Getty Images / Guliver

2194

Световното търсене на петрол ще бъде по-високо от очакваното тази година, дължащо се на повишеното потребление в Индия, САЩ и Германия, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Прогнозите за ръст на търсенето на световни петролни продукти през 2017 г. бяха преразгледани до 1,4 милиона барела на ден, на изненадващо силни предварителни данни за търсенето през второто тримесечие", пише МАЕ в последния си месечен доклад за петролния пазар, предаде AFP.

„След слаб растеж на търсенето на петрол през първото тримесечие имаше рязко ускоряване през второто тримесечие , поради комбинация от очакваното увеличение на потреблението в Индия и някои изненадващи допълнения в САЩ и Германия", казаха още оттам.

Общо се очаква световното търсене на петрол да достигне 98 милиона барела на ден тази година. И през следващата година се очаква увеличение със същия темп до 99,4 милиона барела дневно.

През декември страните членки на ОПЕК и няколко външни партньори се споразумяха за намаляване на добива с цел стабилизиране на цените на петрола, който поевтиня чувствително през последните години. Някои наблюдатели смятат, че т. нар. "ребалансиране" на пазара и произтичащото от него покачване на цените отнема твърде дълго време, за да се материализира. МАЕ, от своя страна, призова за търпение.

Споразумението за намаляване на продукцията впоследствие беше удължено до март 2018 г. Производителите ще се срещнат в Санкт Петербург на 24 юли, за да прегледат ситуацията.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички