Лошо качество и ниски добиви на пшеницата заради дъждовете

Лошо качество и ниски добиви на пшеницата заради дъждовете
Източник: БГНЕС

Тази година е тежка, с лошо качество на пшеницата и с ниски добиви заради бурите, дъждовете и градушките. Това каза Николай Киров, председател на Съюз на зърнопроизводителите-Бургас, пред "Фокус".

Според него не е ясно още какви точно ще бъдат загубите, но няма да са по малко от 20-30%, като положението във всички райони е еднакво лошо. „Вчера ходих да видя граха и всичкият беше паднал на земята, на 100%, неожъната рапицата също. Това става от влага, слънце, влага“, добави Киров.

Положението при слънчогледа обаче е различно. „Слънчогледът върви добре. На него дъждовете и хладното време му се отразяват положително“, каза още зърнопроизводителят. Според Киров, ако обаче продължат дъждовете и през септември, стопаните няма да могат да приберат и него.

Жътвата не е закъсняла, защото тя по принцип се извършва през юли месец. „Тук не е въпрос до закъснение, въпросът е да успеем да я приберем“, допълни Киров.

По думите му дъждовете влошават качеството на пшеницата, възпрепятстват жътвата и една част от пшеницата пада, а всеки ден затъват трактори и комбайни. „Само за последните няколко дена паднаха около 80-100 л/кв.м дъжд. Целият месец май и месец юни валя. Водата няма къде да отиде, не може да изсъхне и за това затъват комбайните“, каза още зърнопроизводителят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.