Лекарският съюз може да не подкрепи бюджета на НЗОК

Лекарският съюз може да не подкрепи бюджета на НЗОК
Източник: iStock/Guliver

Фундамент в бюджета е прехвърлянето на средства в различните сектори на здравеопазването, като по този начин ощетени могат да бъдат пациентите. Това каза пред БНТ председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който коментира защо БЛС е недоволен от проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"Ако има 225 милиона за общопрактикуващи лекари, те не могат да ги усвоят до края на годината, защото има нормативна база, която не може да бъде изпълнена. Тази икономия се използва за изплащане на други дейности. Според нас е редно тази дейност да се изплати там, където е гласувал парламентът, защото в противен случай лишаваме гражданите от профилактика или пък от достъп до лечебни заведения, ако се отнася за бюджета на болниците" каза д-р Маджаров.

Бюджетът не трябва да позволява да се прехвърлят средства от едно перо към друго перо. Това, което е гласувал парламентът в даденото направление, трябва да се използва само за него, а не за други сектори, категоричен е д-р Маджаров.

От Български лекарски съюз очакват в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на Здравна каса. Ако това не се случи, Националният съвет няма да участва в подписване на Анекс при това положение и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, допълни още д-р Маджаров.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.