Лекари формирали престъпна група за фалшиви ТЕЛК решения


Лекари формирали престъпна група за фалшиви ТЕЛК решения
Снимка: iStock/Guliver

2763

На територията на област Варна, област Бургас и някои съседни области в страната функционира организирана престъпна група (ОПГ). Тя се състои от 6-ма членове - петима са лекари, само едно лице не е лекар. Това каза Лидия Манолова, която е наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, предаде БГНЕС.

Този, който не е лекар и лекарят, който му е брат, са сирийски граждани, трайно установени да живеят във Варна, със семейства, с българско гражданство. „Двамата са посредници, които набират лица, желаещи да получат експертни решения от ТЕЛК - комисии“, обясни обвинителката. Тя посочи, че в схемите, които са осъществявани от ОПГ има лица, които са напълно здрави, посредниците им предлагат възможност да получават съответни пенсии и други следващи от това облаги, срещу заплащане от 1500 – 2000 лв. „Тези лица не отиват на преглед, те са изпращани от двамата посредници при лекари, които са членове на ОПГ и ние сме привлекли към наказателна отговорност. Това са травматолог, невролог, рентгенолог“, обясни Манолова.

Когато здрав човек е изпратен при такъв лекар, той трябвало да каже на лекаря парола. ОПГ-то е много капсулирана, затова се е налагало да се работи с лица, които са проверени. „На тези лица се съобщавала паролата и когато такава парола е съобщена на съответния специалист, след разговор с един от двамата посредници се уточнява каква точно диагноза да бъде посочена с оглед желанието на пациента в кавички. Ако той няма трудов стаж и не може да получава пенсия, процентът на неработоспособност, на инвалидност следва да е доста висок, тогава се налага дори и да има някакво заболяване на лицето, да се посочат такива данни от изследвания, които не са правени, че лицето да получи висок процент инвалидност и съответно да му се разреши да получава пенсия“, каза прокурорът.

След като човекът отиде при съответния специалист и съобщи паролата, специалистът го отпраща, подготвя всички документи и те отиват в ТЕЛК. „Тези посредници са имали членове в единия случай председателят на ТЕЛК, които са поемали конкретните случаи, придвижвали са документите, издавали са ТЕЛК-решения и лицето отива само на финала да си получи експертното решение и съответно да започне да получава следващите се от това облаги“, посочи Манолова.

Тя обясни, че при спецоперацията са били задържани 45 души. От тях към момента шестима са с обвинения – петима, от които лекари. Разпитани са 31 свидетели, които са ползватели на такива ТЕЛК-решения, 15 от тях пред съдия.

Обвиняемите са задържани за 72 часа. Предстои да се поиска от съда да им бъде взета мярка постоянен арест.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички