Криптоатаките - новият вид хакерство срещу смартфоните


Криптоатаките - новият вид хакерство срещу смартфоните
Снимка: iStock/Guliver

2820

Случвало ли се е смартфонът ви изведнъж да се забави, загрее и батерията му да падне без видима причина? Ако е така, може би сте станали жертва на криптоатака.

Този нов вид кибератака е наречен "криптопохищение" от експерти по сигурността.

Той се състои в проникване в интернет сървър, персонален компютър или смартфон, за да се инсталира зловреден софтуер с криптопрограма ", заяви Джером Билойс, експерт в компанията за управление на ИТ услуги Уейвстоун, пише AFP.

Оперирането с биткойни е в основата на процеса на подпомагане на проверката и обработката на транзакциите на дадена виртуална валута.

Законните операции свързват хиляди процесори заедно, за да увеличат изчислителната мощност, която е на разположение, с цел печалба на криптовалута.

Операциите с биткойни , етер, монеро и други криптовалути могат да бъдат много печеливши, но изискват значителни инвестиции и генерират огромни сметки за електричество.

Но хакерите са намерили по-евтин вариант: тайно да експлоатират процесорите на смартфони.

За да примамят жертвите, хакерите се обръщат към дигиталния еквивалент на троянски кон, взет от гръцката митология: в безобидно наглед приложение или програма се крие зловредния вирус.

"Все повече мобилни приложения, криещи троянски коне, свързани с програмата за криптограми, се появиха в интернет платформите през последните 12 месеца", казва Дейвид Ем, изследовател в областта на сигурността в Касперски Лаб и водещ доставчик на оборудване за компютърна защита и антивирусен софтуер.

В най-лошия случай новия вид хакерство може да увреди телефона безвъзвратно.

Криптохакерството засяга предимно смартфони, работещи с операционната система Android на Google. Apple упражнява повече контрол над приложенията, които могат да бъдат инсталирани на телефоните, така че хакерите са насочени по-малко към айфоните.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички