Красивите хора напредват по-бавно в кариерата


Красивите хора напредват по-бавно в кариерата
Снимка: iStock/Guliver

4192

Много хора биха си помислили, че привлекателните служители имат наистина голям шанс да се издигнат в кариерата си, благодарение на чар. Истината е, че красотата създава дистанция, що се отнася до работното място. Редица проучвания доказват, че хората с класически красиви лица (високи скули, прав нос, бели зъби и симетрични черти) получават по-малко оферти за работа, независимо от пола.

Според изследователите причината за това се корени във факта, че колкото и големи професионалисти да са мениджърите, на подсъзнателно ниво те възприемат красивите кандидати като конкуренция и потенциална заплаха.

Ако става дума за кандидати от силния пол, това би означавало повече внимание и симпатия от страна на женския персонал във фирмата. Привлекателните дами пък са по-склонни да разсейват и да създават съперничество.

Предишно проучване, проведено от психолози от Университета в Есекс и Кеймбридж, открива подобни доказателства за дискриминиране на привлекателните хора. Изследванията им установяват, че служителите, които се възприемат като привлекателни, е по-малко вероятно да бъдат разглеждани като добри и да им бъде поверена по-голяма отговорност във времето.

Оказва се, че шефовете, страхувайки се да не покажат дискриминация към по-малко привлекателните хора, са склонни да дадат най-нежеланите длъжности на най-красивите си служители. И по този начин най-лицеприятните работници се оказват в долния край на социално-икономическия спектър.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички