Конте обеща все пак да се споразумее с ЕС


Конте обеща все пак да се споразумее с ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

1984

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обеща да „революционизира“ страната и все пак да постигне споразумение с Европейската комисия за бюджета на страната през 2019 година. Това пише изданието Politico, цитирано от "Фокус".

Премиерът изрази увереността си за бюджетната сделка преди Европейския съвет за Brexit в Брюксел, където политиците пристигнаха да подпишат проектодоговора за излизане на Великобритания от Съюза.

„Сигурни сме, че можем да завършим процеса, така че и двете страни да са доволни“, заяви Конте. „През тези пет месеца ние революционизираме страната и ще продължим да го правим“.

Изданието припомня, че Конте е бил в Брюксел в събота, за да обсъди бюджетните планове на Италия, които включват скъпи инициативи, за каквито ги определя про-брюкселската медия, като включването на плосък данък и базов доход за бедните, на вечеря с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Politico припомня, че в сряда Комисията е обявила, че Рим трябва да бъде наказан за това, че не изпълнява нарежданията на Брюксел и срещу нея да бъде отворен дисциплинарен процес, който може да доведе до финансови наказания в размер от 0,5% на италианския брутен вътрешен продукт (БВП), което означава грубо около ?9 милиарда, ако бюджетът не бъде променен.

Въпреки търканията, Конте заяви пред журналистите, че „има добра атмосфера“ и „взаимно доверие“ между Италия и Съюза.

Премиерът обаче настоя, че всякакви промени в проектобюджета на страната ще трябва да са в съответствие „с направените от нас обещания“ към избирателите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички