Комисия в ЕП одобри глобата за двоен стандарт при храните да стане 10 млн. евро


Комисия в ЕП одобри глобата за двоен стандарт при храните да стане 10 млн. евро
Снимка: Pixabay

2805

“С днешното законодателно гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа. Усилията ми от последните две години дадоха ясен резултат за България - още по-смел от очакваното. Минимум 10 милиона евро ще е глобата за закононарушителите, която държавите членки трябва да използват за възстановяване на вредни по интереса на гражданите на държава членка”. Това коментира Момчил Неков - българският докладчик по темата Двоен стандарт в ЕП и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата.

Най-голям успех е включването на двойния стандарт в черния списък на ЕС като нелоялни и наказуеми практики. Това срещна много силен отпор от редица колеги на запад, но предложението беше прието в крайна сметка” допълни Неков.

“ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в ЕП обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми в по-висока. Това означава например, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, ако търговец пласира детски продукт с ГМО царевица например, то глобата ще е минимум 10 милиона евро и с тези пари трябва да се създаде фонд за компенсации” коментира още българският евродепутат.

„Днешното гласуване е отличен резултат за България” допълни Неков. Вече две години работя по въпроса, проведох срещи с различни представители на бизнеса както в България, така и в ЕС. Позицията, която защитих в ЕП, беше приета с мнозинство.

След настояване от страна на ЕП, Еврокомисията предложи законодателни изменения за прекратяване на двойния стандарт. С влизането им в сила ще се сложи край на двойния стандарт в ЕС. Феноменът се характеризира с различни продукти и съставки за потребителите от Източна и Западна Европа.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички