Колко е разумно да харчите за наем?


Колко е разумно да харчите за наем?
Снимка: iStock/Guliver

4392

Не всеки може да си позволи да си купи жилище, затова наемането остава предпочитана опция. Колко обаче е разумно да давате за наем, за да страда бюджетът ви?

Разбира се, при наемите има големи разлики на база населено място, квартал, големина на жилището и т.н. В София например в последно време цените се вдигнаха значително, дори за крайните квартали.

За да не ви се налага да се лишавате от твърде много други неща заради наема си, американски експерти по управление на финанси препоръчват да не се преминава границата на 30-те процента. Това означава, че наемът не трябва да надвишава 30% от доходите на домакинството.

На думи това звучи лесно, но на практика не е, особено при средните доходи в България. Но все пак е добре да се опитате да спазвате правилото, за да не се чувствате финансово обременени. Или ако 30% ви се струва твърде ниска летва, поне се старайте да не наемът да не надхвърля 50 на сто от приходите ви.

От сайта Lifehack пък съветват да разпределяме бюджета си по правилото 50/30/20. Иначе казано - 50% от доходите ни отиват за наем, сметки, храна, транспорт. 30% за удоволствия, дрехи, покупки, които подобряват качеството на живот. Останалите 20% трябва да се използват за покриване на кредити или да се спестяват.

Какъвто и вариант да изберете, харчете разумно и се съобразявайте с настоящото си положение. Може много да ви се иска да живеете в петстаен апартамент в центъра, но ако заради това ще трябва да карате само на солети и компоти, по-добре отложете мечтата във времето.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички